Hírek

2005.09.08. 00:00

Párbeszéd józanodás nélkül

A szerző a hirszerzo.hu munkatársa

A határon túli magyarokat a nemzettestbe illesztő alkotmánymódosítás, a magyar útlevél nélkül megközelíthető uniós országokba szabad beutazást biztosító speciális személyi igazolvány, határon túli magyarügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság. Kormányjavaslatok háromnegyed évvel a magyar állampolgárság kiterjesztését elutasító népszavazás után. A kettős állampolgárság csak a kettős állampolgársággal váltható ki; a szülőföld programból késve és kevés pénz érkezik a határon túli szervezetekhez – szól a határon túliak replikája, miközben a vita tárgya, az állampolgárság-kiterjesztés kérdése tavaly december 5-én eldőlt. Erre lehet azt mondani Orbán Viktorral, hogy a magyar baloldal ismét rárontott nemzetére. Vagy értékelhetjük úgy is az eredményt a magyar kormány múlt pénteki közleményével, hogy a népszavazás „mindenkiben keserű szájízt hagyott”. Egyik állítással sem jutunk közelebb a referendum jelentőségének megértéséhez. Jobban tennénk, ha felhagynánk a népszavazás nemzeti tragédiaként való kezelésével. A referendum hasznos volt, mert megmutatta: a magyarországi jobboldal és a határon túli magyar elit nyolcvanöt évig dédelgetett illúzióival szemben a nemzetrészek összetartozása nem magától értetődő az anyaország polgárainak.

Decemberben nem a „baloldal” rontott rá nemzetére. Ha már ragaszkodunk a rárontás-szöveg használatához, akkor legföljebb a „nemzet” egyik, magyarországi viszonylatban nagyobbik fele rontott rá a másikra. Alig másfél millió választó kivételével Magyarország lakossága „nem” szavazatával vagy távolmaradásával emelt vétót a kettősállampolgárság-tripről lejönni képtelen jobboldali és határon túli közéleti szereplők politikájával szemben. A magyarországi megszólalók közül Kövér László járt legközelebb az igazsághoz: a magyar jobboldal és a határon túli magyar szervezetek vezetői számára ahhoz hasonló sokkot jelentett a népszavazás, „mint amikor rájön a kisgyermek, hogy nem a Jézuska hozza a karácsonyfát”.

De meddig akarja a magyar politikai elit elhitetni a határon túli magyarokkal, hogy ha a karácsonyfaügyben nem is, de ajándékfronton azért még számíthatnak a betlehemi kisded közreműködésére? A Fidesz azzal, hogy Kövér józanító szavai helyett továbbra is Orbán Viktor és Németh Zsolt kettősállampolgárság-párti szövegével operál. A kormány pedig saját korábbi, elutasító véleményét kompenzáló javaslataival asszisztál a kérdés napirenden tartásához, ráadásul a magyar–magyar csúcsokon újra és újra a határon túli magyar vezetők elé járul a december 5-e óta obligát pofonért. A tomboló irracionalitás árát határon innen és túl minden magyar megfizeti majd. Akár a hagymázas nemzetegyesítésben utazó jobboldal, akár a beözönlő feketemunkásokat vizionáló baloldal lesz a „vita” győztese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!