Hírek

2005.09.19. 00:00

Több százmillió forintot szánnak a kollégiumokra

Lapunk információi szerint a gödöllői Szent István Egyetem az Oktatási Minisztérium jóváhagyásával és magántőke bevonásával új, 464 férőhelyes diákotthont épít. A háromszintesre tervezett modern kollégium a már meglévők mögé, az itt álló domb oldalába kerülne.

Lázin M. A.

A beruházás összege kétmilliárd forint körül jár. Az egyetemen utoljára 1966-ban húztak föl hasonló létesítményt. A leendő diákszálló egyébként jelentősen emeli a térség ingatlanvagyonát. Emellett külön előny, hogy nyáron turistákat fogadhatnak a szabad lakószobákban. Ez azért fontos, mert a dombok közé zárt településnek még mindig nincs színvonalas szállodája. További jó hír, hogy a tervek szerint megújítják a felsőoktatási intézmény négy kollégiumi épületét. Ebből kettő a városban, egy-egy pedig Budapesten és Jászberényben található. Ez utóbbi információink szerint nagyon lerobbant állapotban van.

A gödöllői házakra háromszázhatvan és négyszázhúsz, a Mária utcaira kétszázhárom, míg a jászberényire négyszázötvenötmillió forintot költenek. A munkákat magántőke bevonásával, PPP konstrukcióban végzik. Jelenleg a közbeszerzési eljárás első fázisát zárták le. Lapunk információi szerint három jelentkező akadt a projektre. A leendő kivitelezőnek az egyetem húsz, esetleg huszonöt év alatt, havi vagy negyedéves bontásban fizetné vissza az összeget. A több százmillió forintból az épületek teljes gépészeti rekonstrukcióját, a burkolatok és a vízesblokkok, valamint a bútorok cseréjét végzik el. A munkálatok várhatóan jövő nyáron kezdődnek el.

Gödöllőn már régi hagyománya van a város és az egyetem együttműködésének. Így például az egyik helyi óvoda melegvízellátását az oktatási intézményben megvalósított napkollektoros rendszer segíti. Hamarosan átadják a kollégium tetejére telepített napelemmezőt, amely a legnagyobb ilyen jellegű hazai erőmű lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!