Hírek

2005.10.28. 00:00

A kamerás mobilok réme

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy berendezést, amely kivédi, hogy olyan helyeken készítsenek felvételt fényképezőgépes mobiltelefonnal, ahol különben tilos lenne a fotózás. Főleg múzeumokban, templomokban gyakori jelenség, hogy telefonjukkal kattintgatnak az emberek. Azt ugyanis nem írhatják elő nekik, hogy a bejáratnál letegyék hordozható telefonjaikat.

Simon K.

A georgiai technológiai intézet kutatói megtalálták a megoldást: készítettek egy agyafúrt szerkezetet, amely megvédi a féltett tárgyakat attól, hogy titokban fényképeket készítsenek róluk. Egy kamera érzékeli a telefonok lencséjét és azt a csipjét, amely a képet szolgáltatja. Ha a szerkezet észreveszi, hogy valaki engedély nélkül készül fényképezni, erős, villanó, fehér fények sorozatát bocsátja ki, amely szabad szemmel nem látható, de a készülő digitális képeket teljesen tönkreteszi.

Jay Summet és kollégái a tokiói Ubicomp konferencián mutatták be találmányukat, amely lényegében nem áll többől, mint egy kivetítőből, amelyre egy kamerát erősítettek. Ezt egy kis gyűrűvel látták el, amely fényt bocsát ki a spektrum infravörös tartományában. Amikor az infravörös fény a telefon kameralencséjén keresztül a képet előállító digitális CCD-csippel találkozik (a CCD jelentése töltéscsatolt elem), azt beazonosítja. Megbizonyosodik róla, hogy a fényt tényleg a kamerás mobiltelefon CCD-csipje bocsátja ki, nem pedig egy szemüveg vagy egy karóra tükrözi vissza. Ha lesifotóst érnek tetten, a kamera alatti projektor egy sereg villanó fényt bocsát ki. A fények erőssége felülmúlja a digitális kamerák CCD-csipjeinek teherbírását, a telefonok használói képtelenek lesznek orvul fényképeket lőni a kiszemelt tárgyakról. A felvételen csak egy fehér folt látható.

Summet elmondása szerint a szerkezet prototípusa még csak beltéri helyiségekben működik, a kamera látószöge pedig mindössze negyvenöt fokos, a tárgyakat pedig csupán tízméteres távolságig képes felismerni, de a tökéletes verzió már nem várat magára sokáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!