Hírek

2005.10.19. 00:00

Arrivederci, Bologna!

Éber Sándor

Bolognában a város építészeti emlékei mellett az egyik legérdekesebb turisztikai látványosság a sikeresen lediplomázott diákok búcsúztatása. Az 1088-ban alapított egyetem végzőseit a diáktársak, a rokonok és a haverok aktív részvételével kergetik át a városon. A friss diplomást tortákkal dobálják vagy nagyokat húznak a fenekére. A bolognai folyamatokhoz való kapcsolódásnak ezen részét valószínűleg sok diák kihagyná, bár a magyarországi gólyaavatások hasonló színvonalon mozognak. A magyar diákok jelentős része azonban nem csak a seggrepacsiról csúszik le. Az egymásra épülő, többciklusú bolognai rendszer a hagyományos egyetemi és főiskolai képzés helyébe lépne. A hallgatók először egy 3–4 éves bachelor – alap – képzésre járnak. Oklevelükkel már munkába állhatnak vagy folytatják tanulmányaikat a kétéves master – mester – képzésen. Ez után jelentkezhetnek a doktori fokozatra.

A jelenlegi állás szerint jövő szeptemberben a hallgatók csak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tudnak mesterfokú képzésre jelentkezni. Az erre áhítozók így összesen tíz szak közül választhatnak. Tanulhatnak katonai logisztikát, de lehetnek akár büntetés-végrehajtási nevelésirányítók is. Minden más egyetemen csak az alapszintű képzés érhető el. Éveket kell így kihagyniuk, hogy a mesterfokú képzésben részesülhessenek. Mire volt akkor ez a nagy sietség a parlamentben, hogy megszavazzák a felsőoktatási törvény módosítását, amely a kormánypártok szerint megnyitná az utat a többciklusú felsőoktatás előtt, ha ez a jövő tanévben csak részben lehetséges? A módosítást egyébként az tette szükségessé, hogy az Oktatási Minisztérium által megfogalmazott törvény Mádl Ferenc aggályai miatt már nyáron az Alkotmánybíróság előtt landolt. A már leköszönt államfő eddig nem nagyon tévedett: 15 beadványából 15 esetben értett egyet vele a testület. A többciklusú felsőoktatási képzésre igenis szükség van, de a kapkodással, pongyolatörvények megalkotásával az oktatási kabinet saját maga húzta be a kéziféket annyira áhított reformja előtt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!