Hírek

2005.10.21. 00:00

Milyen jogon szednek pénzt az iskolák?

Balogh Z.

Bevett szokás, hogy a középiskolák a tanév elején a diákok tudomására hozzák, éppen mennyit kell beadni a közös kasszába. Pécsett például egy gimnazista nem fizetett, mígnem szülei a napokban megkapták az iskolai felszólítást: le kell róni 6 ezer forintot. Ha nem – a gyerek félelmei szerint legalábbis – röpül az intő, vagy kereshet magának más iskolát. A befizetést a szülői munkaközösség is megszavazta. Hogy miért van szükség a tanévenkénti átlag 6–7 ezer forintra, ami egy-egy iskola esetében milliókra rúghat, rávilágít a pécsi Radnóti igazgatójának megjegyzése. Szittár Lászlóné a minap intézményvezetőknek azt mondta: a cél nemes, csakhogy működtetésre sincs pénz...

– Az úgynevezett kulturális alapba történő befizetések több problémát is fölvetnek – mondja Pluhár Gáborné, a városháza illetékese. Semmi nem szabályozza az ilyen pénzmozgásokat, amelyek nem költségvetési tételek, a szülő ilyenkor megbízza a pedagógust, hogy helyette és a nevében járjon el, gyakorlatilag egy polgárjogi megállapodás jön létre. Ugyanakkor fennáll az egyéni számlaadási kötelezettség, ha tehát ez nem történik meg, az akció szabályellenes.

A Radnótiban éppen a közoktatási törvényben vélték megtalálni a jogalapot, miután a diákoktól beszedett pénzt az olyan, tanórán kívüli tevékenységre költik, amelyek nem szerepelnek a pedagógiai programban. A törvény kimondja, hogy ilyen esetben: „ a szülői szervezet határozza meg a nem ingyenes szolgáltatások körébe tartozó programok legmagasabb összegét és a gazdálkodással összefüggő kérdéseket”. A pénzt az iskolaszolgálatnál elkülönített alszámlán tartják, felhasználása tehát ellenőrizhető. A pécsi Leőwey Klára Gimnázium példája mutatja, hogy az intézmények mindennapjain az alapítványok is segíthetnek. Az iskola egyik alapítványa segítségével, az egyszázalékos szja-, illetve egyéb szülői felajánlások révén az oktatás körülményein javítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!