Hírek

2005.11.15. 00:00

A szociális megszorítások ellen vonultak utcára

„Ez nem differenciálás, ez elvonás!, Az emberhez méltó öregkor nem luxus!, Közel hárommillió nyugdíjas biztonságát veszélyeztetitek!” – ilyen és ehhez hasonló transzparens-szövegekkel, valamint bekiabálással tiltakoztak a költségvetési támogatás csökkentése ellen délelőtt a Parlament épülete elé sereglő nyugdíjasok és fogyatékkal élők.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="317"] A kormányfő helyett Göncz Kinga szociális miniszter fogadta a petíciót - fotó: Kallus György
[/caption]„Felháborítónak tartjuk, hogy az időskorúak és a fogyatékosok intézményi ellátása kárára a jövő évi költségvetési tervezet olyan drasztikus megvonásokat szeretne végrehajtani, amelyek ellehetetlenítenék ezeket a szervezeteket” – mondta a kerekes székben ülő Kenderesiné Kozsár Erika, aki a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szervezetét képviselte. Hegedűs Lajos, a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsának (FESZT) elnöke szerint a szaktárca bejelentése, mely szerint 5,5 milliárd forinttal nő a szociális ellátásokra fordítandó költségvetési keret, nem azt jelenti, hogy nő a támogatás, csak az eddig tervezett 13,5 milliárdos elvonásból faragtak le.

A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének elnöke, Németh Sándor elmondta, azt követelik a petícióban: törvény mondja ki, hogy a normatív hozzájárulások összegei legalább az infláció mértékében növekedjenek. A Gyurcsány Ferencnek címzett, 22 ezer aláírást tartalmazó petíciót Göncz Kinga szociális miniszter vette át. A tárcavezető kijelentette: a tiltakozók nyitott kapukat döngetnek, ugyanis jövőre 5,5 milliárd forintos pluszforrás kerül be a rendszerbe, például a súlyos állapotúakat gondozók ápolási díját harminc százalékkal emelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!