Hírek

2005.11.02. 00:00

A tenisz igen nehéz munka

Kétséges a címvédő Federer szereplése a sanghaji mestertornán. Sérülés miatt egymás után dőlnek ki a sorból a teniszklasszisok.

Árvay Sándor

Panaszkodnak a sztárok: túl sok a verseny. Szafin, Henman, Hanescu, az ifjú francia sztár, Monfils, a hölgyeknél a világranglistán hatodik Henin-Hardenne jelentette be a napokban, hogy az esztendő hátralévő két hónapjában nem játszik. Aligha valószínű, hogy a világelső Federer indulni tud az évzáró mestertornán. Az állandó harckészültség igénybe veszi a szervezetet. Könnyebben jönnek a sérülések, lassabb a felépülés. Szükség van a regenerációra. A játékosok az egész éven át tartó versenyrendszer kényszerítő hatásával magyarázzák a sok sérülést, a betegségeket. Kétségtelen, a tenisz hétről hétre kínál eseményt valahol a világban. Így üzlet az üzlet.

A hirdetőnek, a sportba pénzt adó, s onnan a reklám jóvoltából hasznot remélő cégeknek. De ne feledjük: a játékosoknak is. Sokszor a rajtpénz, az első fordulós vereség is sokat hoz a konyhára. Hogy mi a sok, ez persze viszonylagos, hiszen van, aki tízezer dollárért is pályára biceg a wimbledoni nyitányon, más pedig a sokszorosát is veszni hagyja a sanghaji ATP-vb lemondásával, ahonnan még a tartalék is százötvenezer feletti részesedéssel utazhat haza.

Vannak mohó versenyhalmozók, s akadnak óvatos duhajok, erejüket, idejüket jól beosztó játékosok. Az ifjú francia Gasquet például mindössze 13 tornán gyűjtögette a világranglistán 18. helyéhez elegendő pontjait, az elmúlt tíz hónap során 15 tornát játszott Szafin, 16-16 versenyen indult Hewitt és Agassi, 17 viadalon jeleskedett a rangsorelső Federer. Kisebb-nagyobb sérülések ugyan valamennyiüket hátráltatták év közben, de ők gazdaságosan alakítják a programjukat, nem terhelik túl magukat. A túlsó térfélen az állandóan meccskényszerben lévők állnak. Hrbaty és Robredo egyaránt 24, Stepanek és Ferrero 25-25, Verdasco 26-26, Ferrer és Chela 27-27, Davigyenko 28, a nagy utazók idei listáját vezető thaiföldi Srichaphan pedig 29 tornán állt rajthoz 2005-ben. A nagy viadalok két hétig tartanak, ezért ez minimum 30– 35 hetes elfoglaltságot jelent, kiegészítve egy-két-három hétnyi Davis Kupa megbízatással. Unatkozni nem lehet, a tenisz kemény munka lett mára. Az egykori úri sport, a szép játék, a társasági esemény a profiknál csata, már-már háború. Okkal: a néző ezt szereti.

Mesterjelöltek kerestetnek

A női mezőny keddtől viaskodik a Los Angeles-i Staples Centerben. Clijsters (belga), Davenport (amerikai), Sarapova (orosz), Pierce és Mauresmo (mindkettő francia), Schnyder (svájci) és Petrova (orosz) már tagja az elitnek. A nyolcadik helyre Venus Williams (amerikai) és Gyementyijeva (orosz) pályázik.

A férfiaknál a november 12-én kezdődő sanghaji ATP-világbajnokságra a viszszalépését fontolgató Federer (svájci) mellett Nadal (spanyol), Roddick (amerikai), Hewitt és Agassi (amerikai) már kvalifikálta magát. A fennmaradó helyekre Coria (argentin), Davigyenko (orosz) és Ljubicic (horvát) érhet oda.

A férfiaknál a november 12-én kezdődő sanghaji ATP-világbajnokságra a viszszalépését fontolgató Federer (svájci) mellett Nadal (spanyol), Roddick (amerikai), Hewitt és Agassi (amerikai) már kvalifikálta magát. A fennmaradó helyekre Coria (argentin), Davigyenko (orosz) és Ljubicic (horvát) érhet oda. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!