Hírek

2005.11.30. 07:10

A vadászok alkalmasságát vizsgálnák

Idén már öt halálos vadászbaleset történt hazánkban, ezért a területet felügyelő agrártárca a szabályok módosítását tervezi. Gráf József miniszter elsősorban a vadászok orvosi és pszichológiai vizsgálatát szigorítaná.

Izing A.–Vég M.

„A hatályos törvény a vadászat minden apró részletét szigorúan szabályozza, így semmilyen változtatásnak nem látom értelmét” – mondta ugyanakkor Székely István. Az Országos Magyar Vadászkamara jogi képviselője szerint a baleseteket mindig emberi felelőtlenség okozza, amit semmilyen új rendelkezéssel nem lehet kiküszöbölni. Legutóbb Urbán Árpád szocialista képviselő vesztette életét, amikor bátyja tiltott módon oldalirányba adott le lövést. Itthon ötvenötezer vadász rendelkezik fegyvertartási engedéllyel. Ehhez el kell végezni egy három hónapos tanfolyamot, át kell esni egy orvosi kivizsgáláson. A fegyvervásárlást és
-tartást rendőrség engedélyezi.

A miniszter szigorítana
– Mit jelent az – kérdezte lapunk Gráf József minisztertől –, hogy erősíteni kell a vadászok orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatát?
– Ez a legveszélyesebb sport, ezért ezt csak olyan ember űzheti, aki válsághelyzetben is képes jó és gyors döntést hozni.
– Eddig nem volt vizsgálat?
– Az csak egy alapvizsgálat, de mint azt látjuk, kevés. Hetven éven felül pedig minimális feltétel lenne, hogy a vadászt évente megvizsgálják, hiszen mi, idősebb emberek, a szürkületben gyakran rosszul látunk.
– Ön is vadászik?
– Életemben nem vadásztam.
– Azt hallani, hogy egyes kivételezett személyek vendégvadászként, vadászvizsga nélkül is lövöldözhetnek az erdőben. Ön hallott erről?
– Igen. De ez csupán némely vadásztársaságok törvényellenes gyakorlata, amit meg kell szüntetni.
– Vizsgálatot indított. Mikor lesz eredmény?
– Hét végére várjuk az érsekvadkerti tragédiáról összegyűjtött tényeket.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!