Hírek

2005.11.21. 00:00

Boeingeket vásárol Kína

Egyesült államokbeli látogatásra szóló meghívást fogadott el Hu Csin-tao kínai államfő, kommunista pártvezető, aki vasárnap Pekingben találkozott vendégével, George Bush amerikai elnökkel. A hivatalos vizitre egyébként már szeptemberben sor került volna, azt azonban a kínai elnök elhalasztotta a Katrina hurrikán pusztításai miatt.

Cs. E.

A találkozón a két ország vezetője érintette az Egyesült Államok és Kína közötti, mintegy 200 milliárd dolláros kínai többletben testet öltő kereskedelmi háború kérdéskörét. Éppen ezért volt szimbolikus jelentősége is annak, hogy aláírták azt a szerződést, amely szerint 8 kínai légitársaság 70 darab Boeing 737-es repülőgépet vásárol az amerikai cégtől. Az importtal megbízott állami vállalat munkatársától az Új Kína Hírügynökség úgy értesült, hogy hamarosan még 80 darab 737-es legyártásáról állapodnak meg a Boeing-gyárral.

A találkozón szó volt Tajvanról, amellyel kapcsolatban Hu Csin-tao megerősítette az ismert kínai álláspontot, nevezetesen azt, hogy Peking síkraszáll ugyan a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett, nem tűri viszont Tajvan függetlenségét. Ugyancsak napirenden szerepelt az észak-koreai atomfegyverkezés problémaköre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!