Hírek

2005.11.15. 00:00

Egyre többen ellenzik a kisebbségi törvényt

Bekövetkezni látszik, amire az RMDSZ már akkor figyelmeztetett, amikor a szenátus szakbizottságában elutasították a kisebbségi törvény sürgősségi eljárással történő elfogadását.

Lukács János, Kolozsvár

A  tervezet elfogadásának halasztása csak arra lesz jó, hogy felerősítse a nacionalista indulatokat. Hét végén az ellenzéki Szociáldemokrata Párt volt és jelenlegi elnökei éppen a Székelyföldön fogadtak el politikai nyilatkozatot arról, hogy nem támogatják a kisebbségi törvény elfogadását, mert „a román nemzeti büszkeség nem lehet politikai alku tárgya”. A kormánypártok közül a Konzervatív Párt szenátusbeli „árulása” után a Demokrata Párt elnöke, Emil Boc is úgy fogalmazott: nem szabad kisebbségügyben „átesni a ló túloldalára”.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke tegnap a Mediafax hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, a szövetség nem szándékozik a kormányból való kilépéssel fenyegetőzni, mert szerinte a zsarolás nem vezet hosszú távon eredményre. Hozzátette, az RMDSZ nem fogad el további módosításokat.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, a Liberális Párt (PNL) elnöke szintén úgy látja, az előterjesztett kisebbségügyi törvénytervezetet a PNL képviselőinek támogatniuk kell. Tegnap este a liberális–demokrata pártszövetség vezetése egyeztetett a kérdésről, a tárgyalások során azt vizsgálták, mennyiben egyezik meg a Velencei Bizottság ajánlásaival a tervezet szövege.

A munkabeszüntetést annak ellenére folytatják, hogy a hét végén megszületett a megállapodás a kormány és a szakszervezetek között. Az érdekvédők addig várnak az aláírással, amíg helyi szervezeteik nem adják áldásukat a jövőre 1,1 milliárd eurós többletfinanszírozást beígérő egyezményre. Bukarest 8 százalékos béremelésre vonatkozó javaslatával szemben több szakszervezet 100-150 százalékos növekedést vár el. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!