Hírek

2005.11.09. 00:00

Folytatódik a tárgyalás Észak-Korea atomjáról

Pekingbe érkeztek és ma tárgyalóasztalhoz ülnek hat ország képviselői, hogy megvitassák Észak-Korea atommentesítését. A megbeszéléseken a két Koreán kívül az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország vesz részt.

Cs. E.

A múlt héten Phenjanban Kim Dzsong-il észak-koreai vezető „új haladást” ígért az ott tárgyaló kínai elnöknek, de a hatoldalú testület észak-koreai képviselője később ennél visszafogottabban nyilatkozott. Kim Kje-gvan szerint a korábbi tárgyalások megadták az „irányfényt”, ám ez még messze van, s „az óceán feletti köd időnként eltakarja a lámpást”. Az Egyesült Államok néhány lépése a helyzetet tovább rontja – tette még hozzá.

Megfigyelők az újabb tárgyalási fordulótól nem várnak áttörést. A nukleáris leszerelésért cserébe ugyanis Phenjan egy sor biztonsági garanciát kér, továbbá ragaszkodik ahhoz, hogy a nagyhatalmak járuljanak hozzá egy könnyűvizes reaktor felépítéséhez. A japán Asahi Shimbun című lap úgy tudja: Japán és Dél-Korea „útitervet” terjeszt elő Észak-Korea atommentesítésére. Ennek első lépése az ellenőrzés fokozása és a nukleáris programok befagyasztása lenne. Végső soron pedig köteleznék Észak-Koreát arra, hogy csatlakozzon az atomsorompó-egyezményhez, továbbá, hogy engedje be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelőit az országba.

November 19-én már úgy tetszett, komoly haladás történt. Észak-Korea vállalta az atomfegyverről való lemondást és meglévő programjai leállítását, cserébe a többi ország segélyeket és garanciákat ígért, s nem zárta ki, hogy „megfelelő időben” ismét megvitassák a békés célú atomreaktor témáját. Hamarosan azonban Phenjan közölte, hogy ragaszkodik az erőműhöz, amit viszon az Egyesült Államok nem fogadott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!