Hírek

2005.11.16. 07:00

Füstöl, zajong a bosszúálló szomszéd

ZŰRÖS EGYÜTTÉLÉS Olvasónk panaszolja: szomszédjával megromlott a viszonya, így az mindig borsot tör az orra alá. Pajtája közelében égeti az avart, és állandóan hangosan hallgatja a zenét.

BAMA

A megoldás az önkormányzati rendeletekben rejlik - mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A panaszosok nézzenek utána, mit tartalmaz a helyhatóság tűzvédelmi rendelete. (Az például valószínűtlen, hogy a levélben említett kis grillsütőre az építési osztálytól külön engedélyt kellene kérni.) A hangos zene témájában a csendrendelet megfelelő pontjai az irányadók. Ez tartalmazza, mikortól meddig, illetve milyen hangerővel szabad például zenét hallgatni. E határértékeken túl a zenehallgatás már zajkeltésnek számít, ami zavarja a szomszédokat. A hangerőt azonban szakemberrel meg kell méretni - teszi hozzá az ügyvéd, - ami jelentős költséggel járhat.

Ha kiderül, hogy a zaj mértéke túllépte a helyhatósági rendeletben megengedett határt, a károsult polgári peres eljárásban követelheti a másik féltől a kártérítést. A szakértő árát természetesen a rendbontó fél fizeti. Ha a szomszéd megszegi a tűzvédelmi rendeletet, a jegyző általában felszólítja, hogy hagyja abba a tevékenységet. Ha ezt nem teszi, bírságot szabhatnak ki rá. Addig bírságolhatják, amíg a szabálytalankodást abba nem hagyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!