Hírek

2005.12.01. 00:00

Halálos áldozatok „makacsság” miatt

A tavalyi szeptemberi beszláni tragédiát három testület vizsgálja. Az első, a parlamenti jelentés többek közt elmarasztalja a biztonsági erőket.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Osztálytársaikra, testvéreikre emlékeznek a tragédia túlélői
[/caption]A csecsen terroristák kegyetlen akciójukat az észak-oszétiai város egyik iskolájának tanévnyitóján hajtották végre. Az elejtett  túszok kiszabadításában belügyi alakulatok, rendőrök, katonai egységek vettek részt, a roham során tankokat és páncélozott járműveket is bevetettek.
A közvélemény, s mindenekelőtt a hozzátartozók 15 hónap elteltével is keresik a választ arra, miért kellett 331 embernek, köztük 186 gyereknek meghalnia. A kaukázusi köztársaság parlamenti bizottsága most megállapította: a válságkezelés során a bűnüldöző szervek súlyos hibákat követtek el. Húsz férfi kivégzésének kiváltó oka az volt, hogy a hatóságok valótlan adatokat közöltek a sajtóval a túszok tényleges számáról: 1200 helyett makacsul 346 személyről beszéltek; a rádiót hallgató terroristák ezen felháborodva lőttek le túszokat, s dobták ki holttestüket az ablakon. A bizottság elnöke, Sztanyiszlav Keszajev úgy fogalmazott, hogy magáért az iskola elfoglalásáért is lehet a biztonsági szolgálatot hibáztatni. A tragédia ügyében folyó szövetségi vizsgálat januárban zárul, írja az Independent. 

Csák E. Osztálytársaikra, testvéreikre emlékeznek a tragédia túlélői -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!