Hírek

2005.11.16. 00:00

Katolikusok kontra SZDSZ, fokozódik a feszültség

Minden korábbi nyilatkozatnál határozottabban utasították vissza a katolikusok az egyházakat támadó SZDSZ-es kijelentéseket. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tikára lapuknak elmondta: Gusztos Péter minapi megnyilatkozásait katolikus- és keresztényellenes provokációnak tartja.

Éber Sándor

Gusztos Péter azt kritizálta, hogy az egyházak kedvezőbben igényelhetnek vissza áfát, nem fizetnek adót a gépjárművek és az építmények után, adómentesek a perselypénzek, az egyházfenntartói járulékok és a különféle adományok. „Abszolút valótlanság, hogy az egyházi személyek után nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítást sem fizetnek az egyházak” – jelentette ki Veres András. Az egyházak valóban élveznek helyi adómentességet, de ez nem privilégium, hanem hasonló elbírálásban vannak a közszolgáltatást nyújtó vagy költségvetési szervként működő civil szervezetek, alapítványok, vagy akár a pártok is. Veres szerint a perselypénzek és az adományok után a jogszabályok szerint nem kell adózni, mivel azok egy egyszer már adózott jövedelemből származnak. „A papokat eddig is a híveik tartották el az adományokból” – jelentette ki a püspök.

Éber Sándor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!