Hírek

2005.11.10. 06:00

Kell egy kis spiritusz

Tavaszra elkészül az ország legnagyobb etanolgyárának részletes terve. Évi 2000 vagon búzából nyernének üzemanyagot.

Izing Antal

Gázturbinás erőművet hoznak létre Hajdúsámsonban, amely mellé olyan gabonasilókat építenek, amelyben a hazai éves búzatermés hatodából, 1 millió tonna vagyis 2000 vagon búzából kívánnak alkoholt előállítani. A német GEA-WIEGAND, az MDE Dezentrale Energiesystem GmbH és az alapítás alatt lévő magyar Bio-Tech-Energie Kft. 250 millió eurót, azaz 62,5 milliárd forintot fektetne be. A vállalkozás magyar érdekeltje a szállítmányozási céget működtető Rácz János, Verseg polgármestere.

Az etanolművek a kyotói egyezményre alapozza üzleti sikerét, amelyben a csatlakozó országok azt is vállalták, hogy a motorüzemanyagok károsanyag-kibocsátását etanol hozzáadásával csökkentik. A rendszer kétszáz embert foglalkoztatna. Az etanol előállításának alapanyaga lehet a búza. Az etanolművekben egy év alatt 340 ezer tonna bioetanolt termelnének, amelyhez számításaik szerint 120 ezer hektár termőterület szükséges. A rendszer egyik eleme az 50 megawatt (MW) teljesítményű villamos erőmű, amelyből 10 MW energiát maga az etanolgyár használ el, 40 MW-ot pedig az áramszolgáltató vállalatnak adnak el. A gázturbinában keletkező 450 Celsius-fokos levegő hőcserélő rendszereken a tárolókban lévő búzához jut, amelyből hő, víz és adalékanyagok hozzáadásával etanol keletkezik – mondta lapunknak Hegyi Dezső műszaki vezető. (A búzát nem égetik, ezt a hagyománytisztelő magyar vidék rosszul is fogadná.)

A keletkező etanol nem más, mint etil-alkohol, más néven spiritusz. A növényekben lévő keményítőből és cukorból erjesztéssel állítható elő. Szakértők szerint egy 100 literes tankba 40 liter etanol 60 liter benzinhez való bekeverésével jól működik a motor, és nem is károsodik. A Ford cég már gyártott egy olyan E85-ös elnevezésű motort is, amelynek hajtóanyagába 85 százalék spirituszt is be lehet keverni. Ismert az is, hogy a világ első robbanómotorja nem olajjal, hanem alkohollal működött, ez egy olyan „újrafelfedezés”, amelyről mindig is tudtak. A nagy titok abban áll, hogy a németek Hajdúsámsonban milyen adalékot adnak a besilózott búzához.

A legnagyobb hazai üzemanyag-forgalmazók 4 százalék körül engedélyeznék az etanol bekeverését a kútjaikon árult üzemanyaghoz. A búza újszerű hasznosítása mellett szól, hogy évente 320 ezer tonna szesziszap keletkezik, amely kiváló állati fehérjetakarmány. Az etanol literenkénti előállítási költsége közel áll a 95-ös benzinéhez. A biztosra vehető nyersolajár-emelkedés után az etanol ára várhatóan megmarad a mai szinten. A spirtitusz március óta jegyzett nyersanyag a nemzetközi árutőzsdén.

Előre finanszíroznák a gazdák költségeit

Nemcsak nagy mezőgazdasági üzemekkel kívánnak szerződni, hanem kisebb gazdaságokkal is – felelte lapunk kérdésére Hegyi Dezső, az etanolművek projektfejlesztője. Egy olyan termelési rendszert kívánnak felépíteni, külön gépállomásokkal, melyben előre finanszírozzák a gazdák költségeit. Szívesen veszik majd olyan kisebb földbirtokosok jelentkezését is, akik egyedül vagy összeállva, de legalább 30 hektáron termesztik a búzát. Velük tíz évre szerződnek. A hajdúsámsoni ipari területet logisztikai megfontolásból választották ki, hiszen van ipari vágány, és mellette húzódik a Debrecent elkerülő főút is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!