Hírek

2005.11.25. 00:00

Kötelező biciklismellény

A közlekedésbiztonság javítására jogszabály-módosítási csomagot dolgoz ki a belügyi és a gazdasági tárca. A tervezet, amelyről a napokban egyeztetnek, a kerékpárosokat érinti a leginkább.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ha elfogadják a javaslatot, ezeknek a fiataloknak a kirándulásra szánt hátizsákban a fejfedőnek és a mellénynek is helyet kell biztosítaniuk
[/caption]A kerékpárosok ezentúl csak fényvisszaverővel ellátott mellényben és védősisakban szállhatnának fel kétkerekűikre. Többek között ez a javaslat is szerepel abban a jogszabálymódosítási tervezetben, amelyet a gazdasági és a belügyi tárca dolgoz ki, s várhatóan a tavaszszal nyújtanak be a parlamentbe. Az elképzelések számos szigorító javaslatot tartalmaznak. A közlekedésben például a rendőri jelzés figyelmen kívül hagyásáért az eddig kiszabható harmincezer forintos bírságot a kétszeresére emelnék, de akár el is tilthatnák a sofőrt a vezetéstől.

„Nem támogatnánk egy ilyen javaslatot” – véleményezte lapunknak a mellény és a védősisak kötelezővé tételét a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Környey Balázs nehezen tudja elképzelni, hogy egy 60-70 éves idős ember megveszi a három-négyezer forintos sisakot és hozzá a mellényt ahhoz, hogy elvihesse a gázpalackot a falu végére. „A baleseti statisztikát egy ilyen jellegű jogszabály-módosítás nem változtatná meg. Hacsak úgy nem, hogy leszoktatná az embereket a kerékpározásról” – jelentette ki Környey.

A Magyar Kerékpárosklub egyébként a napokban állított fel munkacsoportokat, hogy kidolgozzanak egy javaslatot a közlekedésbiztonság javítását szorgalmazó tervezethez. Elsősorban a KRESZ-t módosítanák, változtatnának a forgalomtechnikai és a forgalomirányítási szabályozáson. Javaslataikat januárban juttatják el a gazdasági tárcához. Környey azt mondta: szeretnék, ha a kötelező mellény- és sisakviselésre vonatkozó tervek nem kerülnének bele a jogszabálymódosítási tervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!