Hírek

2005.11.04. 00:00

Magánszemélyek is ellenőrizhetik a taj-számot

T. M.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján is ellenőrizhető a taj-szám érvényessége. A társadalombiztosítási azonosító jel lekérdezésére mind a magánszemélyeknek és szervezeteknek, mind pedig az egészségügyi szolgáltatóknak van lehetőségük. A kapott válaszból azonban mindössze az derül ki, hogy a megadott taj-szám érvényes-e, vagy pedig az, hogy a kérdezett személynek van-e érvényes taj-száma. A magánszemélyek és egyéb szervezetek naponta három, míg az egészségügyi szolgáltatók alapesetben naponta ötven szám után érdeklődhetnek.
A taj az egészségbiztosítás által használt nyilvántartási szám, melyet minden arra jogosult magyar állampolgár születésekor megkap. Az egészségbiztosítás természetbeni ellátásainak igénybevételekor a személyazonosság igazolása mellett az ezt tartalmazó kártya is szükséges ahhoz, hogy az ellátás térítésmentesen igénybe vehető legyen. Ma még csak a társadalombiztosítási azonosító jel érvényességének megállapítására van lehetőség. A későbbiekben azonban azt is vizsgálni kell, hogy az állampolgár milyen jogcímen jogosult az egészségbiztosítás ellátásaira. E kérdés megoldása a közel jövőben várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!