Hírek

2005.11.12. 00:00

Megállapodás és áttörés Németországban

K. F.

Németország két legnagyobb pártja megállapodott: emelik az áfát, mégpedig 16-ról 19 százalékra. Megfigyelők úgy vélik: a bal-jobb nagykoalíciós tárgyalások ezzel a finishez érkeztek. Jóllehet, európai viszonylatban nem túl magas az adóemelés, egyes körökben felháborodást kelt a terv.

Németország egyik fő gondja az, hogy az emberek viszonylag keveset vásárolnak, márpedig az áfaemelés sok mindent szolgálhat, de a fogyasztás élénkítését aligha. Ezért kritizálja a paktumot egy sor vezető közgazda, valamint szinte minden tőkés és velük ritka összhangban több nagy szakszervezeti tömörülés. Az adóemeléssel viszont egy 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő programot kíván az új kormány finanszírozni. A koalíciós megállapodás egyébként kijelenti: az új német kormány folytatja az eddigi politikát, és támogatja Törökország teljes jogú uniós tagságát. Ez azt jelenti, hogy a kereszténydemokraták feladták ellenkezésüket.

A szövetségre lépő német pártok a jövő héten tartanak kongresszust, s azok jóváhagyása után választhatja meg a parlament Angela Merkelt kancellárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!