Hírek

2005.11.09. 00:00

Milliárdok baromfiirtásra

Egyelőre nincs szó arról, hogy ki kellene irtani az ország összes baromfiját. Mindenesetre felmérték az állatállományt, s kiderült: megyénként milliárdokba kerülne a beteg szárnyasok elpusztítása.

Europress-összeállítás

A november 5-én befejezett országos összeírás célja az volt, hogy kiderüljön, mekkora kockázattal kell számolni, ha hazánkban is megjelenne a madárinfluenza – nyilatkozta Süth Miklós országos főállatorvos lapunknak. Pontos adatokat még nem tudnak a minisztériumban, egyelőre annyi becsülhető, hogy egy esetleges kiirtás esetén a kártérítés összege megyénként milliárdos nagyságrendű lenne. Szó nincs azonban arról, hogy egy egész terület, netán az ország teljes állatállományát ki kellene irtani, még akkor sem, ha megjelenne hazánkban a madárinfluenza – nyomatékosította az országos főállatorvos. Édes Géza Veszprém megyei főállatorvos megerősítette, hogy a madárinfluenza elleni védekezés részeként valóban összeszámolták a baromfiakat. Ha a madárinfluenza ugyanis megjelenik egy tenyészetben, akkor kötelező kiirtani az egy fedél alatt tartott összes állatot.

Az olasz piacon vesztett legnagyobbat hazánk, itt csaknem felére csökkent a magyar baromfi iránti kereslet, annak ellenére, hogy hazánkban nincs madárinfluenza – mondta el megkeresésünkkor Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója. Dr. Nedeczky Árpád Komárom-Esztergom megyei főállat-orvos elmondta, hogy vészhelyzet esetén csak a megsemmisítésre törekedhet az állatorvos. A baromfioltást ugyanis tiltja az unió. Az elpusztított szárnyasok után a gazda 100 százalékos kártérítést kap a mindenkori piaci áron.

A békés megyei állat-egészségügyi állomás igazgatójától, dr. Tóth Gábortól megtudtuk: a termelőket igyekeznek megnyugtatni. Felhívták a takarmánykeverők figyelmét a madarak távoltartására,  tájékoztatták az állatorvosokat, vadásztársaságokat feladataikról. Dr. Mucsi Gyula, az ÁNTSZ Békés megyei tiszti főorvosa elmondta: végigjárják a baromfitartó telepeket. A munkakörülményeket, a védőeszközöket ellenőrzik. Vizsgálják, hogy a telepek milyen kiürítési és fertőtlenítési tervvel rendelkeznek.

Az elmúlt hetekben megszaporodott Tolna megyében a lakossági bejelentések száma az elhullott galambok miatt – tájékoztatta lapunkat dr. Korzensz-ky Emőd, a Tolna megyei állategészségügyi állomás igazgatója. Minden esetet kivizsgálnak, de eddig a madárinfluenza gyanúja nem merült fel. Eddig senki nem jelezte a hatósági állatorvosnak, hogy támogatás reményében megsemmisítené az állományát. Dr. Péter István szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem rendeltek el rendkívüli számlálást. A megyei főállat-orvos elmondta: naprakésznek nevezhető pontossággal állnak rendelkezésükre  a legfontosabb adatok. A megye településein félévente és az állattartó telepeken a vírus romániai megjelenését követően elvégzett vizsgálatok eredményei alapján.

Heves megyében az összes hatósági és magánállatorovosnak szakmai tanfolyamot szerveztek a madárinfluenzáról – tudtuk meg dr. Busák Károlytól, a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás megbízott vezetőjétől. A nagy létszámú állattartó telepeken folyamatosan szigorított járványvédelmi ellenőrzéseket folytatnak. Arról is tájékoztatott, hogy a lakosság  által bejelentett állatelhullásokat kivizsgálják. A madárinfluenzával kapcsolatban  nem kaptak bejelentést.

Sms tájékoztatja a vásárlót a csirkeszülőkről is

Egy baromfihússal kereskedő cég, a Tápiócser Kft. kóddal látja el termékeit. Ha ezeket a vásárló sms-ben elküldi egy megadott számra, a válaszüzenetben megkapja a baromfi tenyésztési történetét: a nagyszülők születési helyét, a keltetés, a takarmányozás valamint a hatósági állatorvosra, és vágóhídra vonatkozó adatokat – mondta el megkeresésünkkor Gera Antal, a Baromfi Terméktanács titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!