Hírek

2005.11.04. 00:00

Nem lehet petárdázni szilveszterkor

Akiknek van legalább százezer, de inkább több százezer forintja egy saját tűzijátékra, válogathat az ajánlatok között. A kormány azonban már a tűzijátékokat is korlátozza.

Kaszás E.-Tóth M.

Születésnap, esküvő, céges ünnepségek, kulturális fesztiválok és persze a közelgő karácsony és szilveszter sem képzelhető el manapság tűzijáték nélkül. Aminek azonban örülnek az ünnepeltek és az ünneplők, az bosszantja a szomszédokat vagy azokat, akik pihenni szeretnének. Ezért eddig csak minden este tíz és reggel nyolc óra között (a csendrendelettel összhangban) kellett a helyi önkormányzatnál is bejelenteni, ha valaki tűzijátékot tervezett. Egyéb időpontokban viszont jel-lemzően akkor szerzett a település jegyzője előre tudomást az eseményről, ha a tűzijáték rakétáit közterületről indították. Ha magánterületről, akkor nem. A héten szigorított kormányrendelet alapján – amely a következő közlöny megjelenésének napján, még ebben a hónapban lép életbe – minden esetben kell a jegyző engedélye. Továbbá – ahogy eddig is – a rendőrségé, a tűzoltóságé, és ha a tűzijáték nem közterületen történik, akkor az adott ingatlan tulajdonosáé is. Aki azonban általában maga a tűzijáték megrendelője.

Halász Sándor pirotechnikus a Reggelnek elmondta: a szigorítások miatt nem tart attól, hogy a jövőben csökkenne a megrendelése. Hiszen ezeket amúgy is ő szerzi be, megkímélve a megrendelőt az utánajárástól. Ehhez mintegy két hétre van szükség – teszi hozzá kollégája, Lévai Attila. A szigorítások miatt a megbízható pirotechnikusoknak tehát inkább több lesz az ügyfelük, mert feléjük tereli a keresletet. Igaz, a bombákkal készített tűzijáték nem éppen olcsó mulatság. Egy ötperces program, 60– 150 méter magasságra lőve a rakétákat, 100–150 ezer forintba kerül. Az alapár ugyan csak 60 ezer forint, amiért cserébe azonban a szakember nem ígér emlékezetes látványosságot. Egy 15–20 perces komoly program ára 400–500 ezer forint, amiben már benne lehetnek egyéni kívánságok. Például, hogy milyen színű, rajzolatú legyen a produkció. Gyakori kérés, hogy a felrobbant bombák és fények előre megadott szöveget, üzenetet írjanak ki a levegőbe, aminek teljesítése 20–30 ezer forint többletköltséggel jár.

a környéken, amelyet a zajtól védeni kell. Azt is figyelembe veszik, hogy mennyire indokolt az esemény megrendezése.

főként az augusztus 20-i ünnepségek kapcsán kérik a tűzijáték rendezésének engedélyezését – mondta Ratimovszky Tibor, Budapest XVI. kerületének jegyzője. Ha magánterületen rendeznek tűzijátékot, akkor arról csak utólag kapnak bejelentést. Eddig nem tapasztaltak semmi problémát.

Ha olyan helyen akarnak tűzijátékot szervezni, amely sűrűn lakott és sok embert zavarna, megpróbálják azt megakadályozni – közölte Érd önkormányzata igazgatási osztályának munkatársa, dr. Szűts Dóra. Véleménye szerint a kormánydöntés javíthat a helyzeten. Sárdi Kálmánné, óbudai jegyző elmondta, hogy idén egy alkalommal kértek tőlük engedélyt. A lakókat leginkább a kerti bulikon rendezett, rövid tűzijátékok zavarják. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!