Hírek

2005.11.02. 00:00

Párttá alakul a Polgári Szövetség

Kinyomtatták a párttá alakulás előkészítéséhez szükséges íveket, és rövidesen megkezdik a támogatói aláírások gyűjtését, számolt be lapunk kérdésére Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, a Magyar Polgári Szövetség elnöke.

Lukács János, Kolozsvár

Az új romániai magyar párt neve Magyar Polgári Párt lesz, és a jelenleg kormányon levő Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel szemben kíván majd megméretkezni a következő választások alkalmával az erdélyi magyarság szavazataiért. A párt programjában kiemelt helyet kap az autonómiáért folyó küzdelem. Szász szerint az aláírásgyűjtés valószínűleg két–három hónapot vesz majd igénybe, így a párt végleges bejegyzése valamikor a jövő év elején várható. Az érvényben levő párttörvény értelmében az MPSZ aktivistáinak összesen 25 ezer aláírást kell összegyűjteniük az ország tizennyolc megyéjéből és Bukarestből, megyénként legalább 700-at.

Felvetésünkre, miszerint Erdélyben csak 16 megye van, Szász elmondta, néhány olyan moldvai megyét is megcéloznak, ahol csángó közösségek élnek. Antal Árpád Kovászna megyei RMDSZ-képviselő nem vonja kétségbe a pártalakítási szándék jogosságát. „Ha sikerül összegyűjteniük a 25 ezer aláírást, az bizonyítania fogja azt is, képesek-e képviselni az erdélyi magyar közösséget” – mondta. Petre Strachinaru, a Demokrata Párt parlamenti képviselője úgy vélekedett, az erdélyi magyaroknak szükségük van alternatívára akkor is, ha ő maga sem ért egyet az MPSZ által képviselt nézetekkel. Strachinaru mindemellett úgy látja: ha a Magyar Polgári Párt valóban megalakul, az erdélyi magyarság elesik a parlamenti képviselet lehetőségétől, mivel önállóan sem az RMDSZ, sem az MPP nem lesz képes elérni az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!