Hírek

2005.11.04. 00:00

Szaddám Huszein hajlandó volt külföldre menni

Néhány nappal a 2003. évi iraki támadás előtt Szaddám Huszein elvi beleegyezését adta, hogy száműzetésbe vonul. Az ötlet az Egyesült Arab Emirátusok elnökétől származott; a történetet egyik fia mondta el néhány napja a CNN televíziónak.

Cs. E.

A diktátor lemondásának és távozásának forgatókönyvét igyekeztek minden érintettel egyeztetni, s előterjesztették az Arab Liga rendkívüli csúcsértekezletén is 2003 márciusában. A terv feltehetően azért nem valósult meg, mert túl későn fogtak hozzá a kivitelezéséhez, s az arab vezetőket meglepetésként érte a javaslat. Megfigyelők kétségbe vonják azt is, hogy az iraki elnök valóban komolyan gondolta a lemondást. Mint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök megjegyezte, Huszein „nehéz ember, akiről nem lehet tudni, mit gondol”. Kérdés maradt az is, hogy a diktátor önkéntes száműzetése elég lett volna-e az Egyesült Államoknak, hiszen akkor már beindult az inváziót végrehajtó gépezet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!