Hírek

2005.11.11. 00:00

Tovább terjed a madárinfluenza

Újabb európai országban jelent meg az emberre is veszélyes kór. A H5N1 madárinfluenza-vírus jelenlétét már Olaszországban is kimutatták, jelentette be csütörtökön Rómában az olasz egészségügyi minisztérium. A vírust az ország északi részében egy vadkacsában fedezték fel. Arra az eredményre jutottak, hogy az ázsiainál enyhébb tüneteket okozó vírusról van szó, azaz nincs köztük kapcsolat.

Farkas Károly

„Két madárinfluenzában elhullott madár tetemét találták meg a múlt héten Kuvaitban, ami azt jelenti, hogy a betegség a Perzsa-öbölben is megjelent” – jelentette be csütörtökön az ország legfőbb mezőgazdasági hatóságának vezetője.

További gócokat jeleztek Kína északkeleti részéből. Az újabb esetek a Csincsou város mellett lévő Taling, illetve a Fuhszin melletti Csaojangsze falvakban fordultak elő. Lapértesülés szerint mintegy 1100 csirke hullott el a két telepen, és az utólagos laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a H5N1 vírustörzs végzett a szárnyasokkal. Ezzel a két góccal hatra emelkedett a fertőzött területek száma. Thaiföldön, Bangkok közelében is két újabb madárinfluenza-gócot regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!