Hírek

2006.02.18. 00:00

A gyerekei szerint vétlen

A náci háborús bűnökkel vádolt, 84 éves Zentai Ká-roly kiadatási kérelmének ügyében illetékességi felülvizsgálat miatt márciusra halasztották az érdemi tárgyalást Ausztráliában.

Szőke László

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efrájim Zuroff az Utolsó Esély nácivadász művelet során derítette ki, hogy az ausztráliai Perth városban él Zentai Károly, mai nevén Charles Zentai, aki 1944-ben tevőlegesen is részt vett egy 18 éves zsidó fiú, Péter Balázs meggyilkolásában. A központ igazgatójának közreműködésével Magyarország 2004-ben kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól. Most, február 13-án került volna sor a perth-i bíróságon a kiadatási kérelem elbírálására, ha Zentai védői nem kezdeményeztek volna illetékességi vizsgálatot a szövetségi bíróságon: a védőügyvédek szerint nem illetékes a perth-i területi bíróság kiadatási kérelmek elbírálásában. A szövetségi bíróság egy hónapos határidővel dönt arról, hogy jogos-e Zentai védőinek illetékességi kifogása.
Az ausztrál média az elmaradt bírósági tárgyalás apropóján bőven foglalkozott a Zentai-üggyel. A Wiesenthal-központ igazgatója nyilatkozataiban azt hangsúlyozta: kár húzni az időt, ha Zentai tényleg ártatlan, mint ahogyan állítja, akkor a magyarországi eljárástól nem kellene ódzkodnia. Az ABC rádiónak adott nyilatkozatában Zuroff viszont annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy szerinte cáfolhatatlanok a magyarországi bizonyítékok.
Az ötven éve Ausztráliában élő Zentai gyerekei ezzel szemben apjuk ártatlanságát bizonygatják. Zentai fia, Ernie Steiner az ABC-nek már nem előrehaladott korával és betegségével próbálta védelmezni édesapját, hanem azt állította, hogy apját név szerint meg sem tudták nevezni az 1944-es gyilkosság szemtanúi. A fiú szerint bár Perthben személyesen is találkoztak Efrájim Zuroff doktorral, a Wiesenthal-központ igazgatója nem mutatott túl nagy érdeklődést az ő változata iránt Zentai ártatlanságáról. A Zentai fiú szerint a központ igazgatója kizárja a tévedés lehetőségét, és ez nagy hiba. Efrájim Zuroff Canberrában találkozott Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszterrel és Philip Ruddock főállamügyésszel, hogy Zentai és a másik gyanúsított, Polgár Lajos kiadásáról tárgyaljon.
A magyar katonai ügyészség gyorsan szeretne pontot tenni a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ügyére – jelentette be a legfőbb ügyész. Polt Péter közölte, hogy Zentai Károly neve  már szerepelt egy népbírósági eljárásban.

Új tanú bizonyítja Polgár Lajos bűnösségét

Efrájim Zuroff a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője, aki a melbourne-i Zsidó Holokauszt Múzeum és Kutatási Központban mutatta be újságíróknak a 82 éves Susanne Novich holokauszt-túlélőt. Ő számolt be arról, hogy a nyilasok Andrássy úti egykori pártközpontjukban, az úgynevezett Hűség Házában szexuálisan bántalmazták. Polgár Lajos a The Age ausztrál napilap csütörtöki jelentése szerint elismerte, hogy a Nyilaskeresztes Párt egyik vezetője volt. Polgár felesége azt állítja, hogy a férfi volt a Hűség Házának parancsnoka. Polgár fia szerint azonban apja nem bűnös. Szerinte apja kész arra, hogy hazajöjjön és bebizonyítsa ártatlanságát. „Biztosan el fog menni és harcolni fog a becsületéért. Tisztázni fogja magát.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!