Hírek

2006.02.02. 18:14

A medve nem látta meg árnyékát

Nem látta meg árnyékát a medve a budapesti állatkertben Gyertyaszentelő Boldogasszony napján. A népi megfigyelés szerint ez annyit tesz: nem kell sokáig fagyoskodnunk. Hamarosan beköszönt a tavasz.

Rados Virág

A népi megfigyelés szerint a téli álmot alvó medve először február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján hagyja el barlangját. Mégpedig azért, hogy az időjárást szemrevételezze. Ha ilyenkor napsütéses, szép idő van, a medve meglátja árnyékát, és visszabújik barlangjába. Szerinte a tűző fény annak a jele, hogy a tél még sokáig elhúzódik, a tavasz várat magára, ezért ő durmolhat tovább békésen. Ha viszont az idő borús, és az állat sem vet árnyékot, hamarosan beköszönt a jó idő. A jeles napon a Fővárosi Állat- és Növénykertben a kert munkatársai minden évben árgus szemmel lesik az időjárást a medvekifutónál. Ezt Hanga Zoltán, az intézmény szakmai referense árulta el nekünk. Csütörtökön borult idő volt, sőt, rövid ideig hóra emlékeztető csapadék hullott.

Korai azonban az öröm, ha azt hisszük: ennyiből már biztos, hogy nemsokára jön a tavasz – figyelmeztet Hanga. Az állatkerti medvék ugyanis nem feltétlenül jó meteorológusok. Őket a természetben szokásos nyugalmi időszak nem érinti. Vadon élő társaik az erdőben nem a hideg, hanem a táplálékhiány miatt választják az alvást. Márpedig Serif és Sára, a két budapesti grizzly az év minden szakában annyit ehet, amennyi csak belefér. Ráadásul az éjszakát is a kifutóban töltik. Úgyhogy a mai időjárás-előrejelzésért a Budapesti Állat- és Növénykert nem vállal felelősséget. A nép megfigyeléseknek egyébként korántsem szabad fittyet hányni. Tavaly ősszel a magyar vidéken, falvakban váltig mondogatták: nagyon mélyen kitúrta a vakond a földet, kemény tél lesz. A folyvást röpködő mínuszok bebizonyították: a tapasztalt falusiaknak igazuk lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!