Hírek

2006.02.28. 19:19

A mezőgazdaság számíthat az orosz piacra

Magyarország számíthat rá, hogy mezőgazdasági termékei újra piacot találnak Oroszországban. Ezt ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten.

Újvári Miklós

Metsző „moszkvai” hideg fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Budapesten, és a régi időre emlékeztető útlezárások, utcakiürítések. Az orosz elnök látogatása felborította a főváros életét, parkoló autókat szállítottak el, útvonalakat zártak le, amerre csak Putyin a fővárosban járt. Márpedig az elnöknek mozgalmas napja volt: elsőként Sólyom László államfővel találkozott. Vlagyimir Putyin nem kért bocsánatot az 1956-os magyar forradalom leveréséért, ellenben hangsúlyozta, hogy Borisz Jelcin – az utolsó orosz elnök, aki előtte hivatalosan Budapesten járt – 1992-ben már elítélte a szovjet katonai beavatkozást. „A mai Oroszország nem azonos az akkori Szovjetunióval” – jelentette ki az orosz elnök, aki az esti órákban megkoszorúzta a budapesti Kossuth téri 1956-os emlékművet.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Putyin szerint az elmúlt három és fél év alatt elviekben változott meg a magyar-orosz kapcsolatok minősége – fotó: Kallus György.
[/caption]Az orosz elnök 500 fős kíséretét utaztatni sem volt könnyű feladat a fővárosban. A sajtó képviselői és a népes testőrség mellett rangos üzletember-delegáció is érkezett Putyinnal. A két kormány, illetve az egyes cégek összesen tíz kétoldalú egyezményt írtak alá a magyar fővárosban. Ezek között olyan fajsúlyos kérdések szerepelnek, mint az atomenergetikai megállapodás, a magyar és az orosz áramszolgáltató egyezménye, több megyei gazdasági együttműködési egyezmény, valamint a szovjet időkből megmaradt egyes megállapodások lezárása.

Putyin délután Gyurcsány Ferenccel folytatott négyszemközti megbeszélést. Ezek után a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatokban a múlt befejezetté vált: ezzel a látogatással több üzlet és kevesebb ideológia, több jövő és kevesebb múlt kerül napirendre. A két ország a vitás ügyeket lezárva valamennyi energiáját a jövő felé fordíthatja.

Putyin elnök – halványan a magyar választási kampányra is utalva – azt mondta, az elmúlt három és fél év alatt elviekben változott meg a magyar-orosz kapcsolatok minősége. Szerinte új impulzust kapott a két ország viszonya, amely Medgyessy Péternek és Gyurcsány Ferencnek köszönhető. Kiemelte, hogy a kereskedelmi forgalom négy év alatt a kétszeresére növekedett, elérte a hatmilliárd dollárt, és a magyar export is egymilliárd dollár felett van. Putyin dicsérte a magyar árukat, elsősorban a feldolgozóipari termékeket. Kiemelte, hogy az idei kemény tél alaposan megtépázta a dél-oroszországi gyümölcsösöket és szőlőket, és azt mondta, reméli, hogy a magyar mezőgazdasági termékek visszaszerzik régi pozícióikat az orosz piacon. Putyin utalt arra is, hogy hatalmas lehetőségek vannak az energetikai együttműködésben.

Utóbbi téma minden bizonnyal szóba került a négyszemközti tárgyaláson is, hiszen az oroszok, elsősorban a Gazprom élénken érdeklődik a Magyarországon létesítendő gáztározók iránt. Erre azonban, tekintve, hogy Magyarország EU-tag, pályázatot kell kiírni, melyen nyilvánvalóan az oroszok is indulnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!