Hírek

2006.02.01. 15:19

A tiszai ciánszennyezésre emlékeztek

A Tiszán 2000-ben bekövetkezett, példátlan károkat okozó cianidszennyezésre és az ökológiai katasztrófa következményeinek felszámolására indított sikeres küzdelemre emlékeztek szerdán a folyó élővilágának emléknapján, Szolnokon.

BAMA

Az önkormányzati rendezvényen Botka Lajosné polgármester arról beszélt, hogy a mindannyiunk által szeretett folyó hat éve az emberek felelőtlensége, meggondolatlansága és pillanatnyi haszonszerzése miatt került veszélybe. A városvezető reményét fejezte ki, hogy soha többé nem lesz olyan érdek, ami fontosabb lehet a Tisza természeti értékeinek védelménél.

Romániában 2000. január 30-án 25-30 méteres szélességben átszakadt az aranymosást végző nagybányai Aurul román-ausztráliai bányaipari vállalat Zazar melletti ipari derítőjének gátja. A becslések szerint 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, ahonnan a Szamosba és a Tiszába került. A környezeti katasztrófa Magyarországon mintegy másfél millió embert veszélyeztetett, tömeges halpusztulást okozott, és ezer, halászattal vagy vízparti turizmussal foglalkozó ember megélhetését tette bizonytalanná. A part menti települések közül Szolnok különösen nagy veszélyhelyzetben volt, miután az ivóvizéül szolgáló nyersvizet a Tiszából nyeri.

Az Országgyűlés február elsejét a 2000 júniusában hozott határozatával nyilvánította a Tisza élővilágának emléknapjává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!