Hírek

2006.02.21. 10:34

Drogfogyasztás: lassú javulás

Egyre többen és egyre fiatalabb korban próbálják ki a különféle kábító- és serkentőszereket hazánkban – derül ki a tegnap nyilvánosságra hozott 2005-ös országos kábítószer-jelentésből.

Bánky Bea

A kábítószert kipróbálók aránya évről évre nő, de a növekedés üteme lassul. Egyre fiatalabbak próbálják ki a különféle drogokat: a magyarok általában 14–16 évesen találkoznak először tiltott szerekkel – ismertette a hazai drogfogyasztás jellemzőit Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára. A tegnap nyilvánosságra hozott kábítószer-jelentésből kiderül: a középiskolás korosztály a legveszélyeztetettebb. Óvatos becslések szerint minden ötödik diák kipróbált már valamilyen drogot. Azt, hogy összesen hány fiatal él rendszeresen illegális szerrel, megbecsülni is nehéz. Egy tűcserével foglalkozó szervezet vezetője elmondta: 69 ezer steril injekcióstűt adtak ki tavaly. A heroinfogyasztók számát 8–10 ezerre teszik a szakértők. Azt viszont megközelítőleg sem lehet tudni, hányan szednek partidrogokat – speedet, ecstasy tablettát – vagy szívnak marihuánás cigarettát.

Kokain, morfinszármazék, metadon és egyéb ópiátok túladagolása 2004-ben összesen nyolc magyar halálát okozta, a heroin szintén nyolcszor ölt – derül ki a jelentésből. Szerves oldószer felszippantása három emberéletet követelt. Összesen 34-en haltak bele illegális szerek használatába. A nyugtató–altató kombinációja a legnépszerűbb: tavalyelőtt 262-en haltak meg a piruláktól, bár ezeket kifejezetten öngyilkossági szándékkal is sokan nyelik le. 2004-ben kétezren vettek részt a hat hónapos megelőző-felvilágosító képzésen, így elkerülhették drogfogyasztásuk büntetőjogi következményeit. Ennél engedékenyebb nem lesz a kormányzat: „Hiszünk a tiltás erejében” – mondta Mesterházy Attila. A magyar drogtörvény kritikusainak egyik érve, hogy a szabályozás nem tesz különbséget egy heroinista és egy olyan kamasz között, aki egy házibulin életében egyszer beleszippant egy marihuánás cigarettába. A különbségtételre az Európai Unió is sürgeti tagországait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!