Hírek

2006.02.16. 18:34

Gyurcsány: nincs veszély

Nem bukkantak újabb valóban gyanús esetekre a hatóságok. Nincs tilalom a hazai baromfitermékekre sem.

Dreissiger Ágnes–Bánky Bea

„Egy miniszterelnök nem lehet babonás, ezért kopogja le helyettem valaki, hogy minden jel arra mutat, az esztergomi hattyúk mégsem madárinfluenzában, hanem bélgyulladásban pusztultak el” – kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját az Országos Állategészségügyi Intézetben a kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerdán jelentette be, hogy több európai ország után Magyarországon is felbukkant a madárinfluenza. Két Bács-Kiskun megyei településen, Csátalján és Nagybaracskán talált bütyköshattyú-tetemek közül háromban mutatták ki a vírust. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a H5 vírustól pusztultak el a vándormadarak. Az, hogy ezen belül az emberre is veszélyes H5N1-es variánsról van-e szó, csak az EU angliai, weybridge-i laboratóriumában elvégzendő vizsgálatok után derül ki.

A kormányfő csütörtökön újból hangsúlyozta, hogy a betegség Magyarországon emberekre nem jelent veszélyt. „A veszélyhez magas hőmérsékletre, legyengült fizikai állapotra, valamint arra lenne szükség, hogy valaki huzamosabb ideig a fertőzött állat közelében tartózkodjon” – tette hozzá. A hatóságok gyors fellépése Gyurcsány szerint annak köszönhető, hogy hazánk már tavaly októberben bevezetett olyan intézkedéseket, amelyeket számos európai ország csak az elmúlt hetekben tett meg. Magyarországon, tavaly óta például csak külön engedéllyel lehet állatkiállításokat, és állatvásárokat tartani, de az állategészségügyi hatóságok azt is megtiltották, hogy bármely színdarabban baromfit szerepeltessenek. A kormányfő felhívta az emberek figyelmét arra, hogyha madártetemet találnak, akkor a 189-es kormányzati zöldszámot hívják.

„A madárinfluenza megjelenése miatt Magyarország ellen semmilyen exportkorlátozási intézkedést nem vezetett be az Európai Unió. Az ország egész területéről, kivéve a karantén alatt lévő két falut, továbbra is lehet baromfit exportálni” – mondta Gráf József agrárminiszter, hozzátéve, hogy a kór megjelenése miatt nem változott Magyarország besorolása. Az egészségügyi hatóságok újabb madárinfluenza-gyanús esetre nem bukkantak. A betegség nem terjedt át az 50-60 milliós hazai baromfiállományra, a hatóságok célja pedig az, hogy ezt továbbra is megakadályozzák.

Süth Miklós főállatorvos közölte: az utóbbi napokban egyre több elhullott madártetemről érkezett bejelentés, ezek közül csak az esztergomi hattyúpusztulást találták gyanúsnak. A későbbiekben, ha újabb tömeges madárpusztulást észlelnek a hatóságok, már nem várják meg a vizsgálatok végét, hanem egyből átmeneti korlátozásokat vezetnek be, valamint tájékoztatják a helyi lakosságot. Süth Miklós azt is hozzátette, most minden bütykös hattyút előre vesznek a vizsgálatoknál, hiszen a többi országban is ez a fajta betegedett meg a vírustól.

A kormány szerdán csak az Európai Bizottság által kiadott közleménye, valamint a miniszterelnök internetes naplójába került, az influenza jelenlétét megerősítő bejegyzés megjelenése után tájékoztatta hivatalosan is a lakosságot. „Nem gondolom, hogy bárkit is ért volna hátrány, hogy a válságstábbal való tárgyalással egyidőben jelent meg Gyurcsány Ferenc internetes naplójába a bejegyzés, hogy nagy valószínűséggel megjelent hazánkban is a madárinfluenza vírusa.” – reagált Batiz András a késedelemmel kapcsolatos vádakra. Hozzátette: „a madárinfluenzát napi politikai témává tenni: bűn”, sőt, abból politikai tőkét kovácsolni felháborító. Mint mondta, Nagybaracska térségében február 4-6-án küldték el az Országos Állategészségügyi Intézetbe a 9 bütykös hattyú-tetemet, amit a környéken találtak. A vírus jelenlétét szerda reggelre mutatták ki a madárinfluenza vírusát, ekkorra vált egyértelművé, hogy a vírus megjelent Magyarországon.

Végigsöpör Európán a madárkór

Berlinben és Brandenburg tartományban is találtak elhullott madarakat, ám azt vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy mi okozta pusztulásukat – jelentették német lapok. A Berliner Zeitung szerint kimúlt hattyúkra és ragadozó madarak tetemeire bukkantak. Korábban azt közölték, hogy Rügen szigetén két elhullott hattyúnál és egy héjánál kimutatták a madárinfluenza H5N1 vírusára utaló jegyeket. Az előzetes tesztek alapján Romániában is újabb madárinfluenzás esetekre bukkantak a hatóságok a Duna-delta vidékén. Cipruson is óvintézkedéseket vezetnek be az ott is felbukkant kór miatt, ami időközben már Ausztriát is elérte. Az első vizsgálatok szerint H5N1-es vírussal fertőzöttek azok a madártetemek, amelyeket Graz mellett, a mellachi erőmű közelében találtak. Az említett országokon kívül korábban már Bulgáriában, Olaszországban, Görögországban és Ukrajnában azonosították szárnyasokban a madárinfluenzát.

Tilos a beteg szárnyasokhoz nyúlni

Az emberek döntő többsége szinte kizárt, hogy megfertőződik, ha három egyszerű óvintézkedést megtesz: minden étkezés előtt, napjában többször is kezet mos, a gyerekeket szülőik, nevelőik eltiltják attól, hogy madarakkal játszanak, illetve az elhullott, vagy betegnek kinéző madarakhoz nem nyúlnak. A baromfitelepeken dolgozók, illetve azok, akik háziszárnyasokat tartanak, ennél jobban kell, hogy vigyázzanak: a szakemberek azt javasolják, hogy élő baromfit ne engedjenek be az otthonokba, saját udvarukban, háztáji gazdaságokban észlelt beteg madarakat ne érintsék meg, és minél előbb jelentsék az esetet.

Sokan érdeklődnek a magyar vakcina iránt

Húszezer ampullányi már elkészült idehaza a H5N1-es madárinfluenza elleni oltóanyagból, így azokat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a baromfiállománnyal, azonnal be lehetne oltani. Eddig 9-10 ország jelezte, hogy érdeklődik a magyar fejlesztésű oltóanyag iránt. Lapunk kérdésére Batiz András kormányszóvivő elmondta: Oroszország, több arab és délkelet-ázsiai ország – köztük India, Indonézia – is jelezte, szívesen ülne tárgyalóasztalhoz, amint megvan a forgalombahozatali engedély. Természetesen elsősorban Magyarország 10 milliós lakossága számára gyártanák le az oltóanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!