Hírek

2006.02.27. 19:56

Jól járnak a régi miniszterek

Több száz milliót is kitehet az az összeg, amelyet kormányváltás esetén kell fizetni a távozó minisztereknek és államtitkároknak.

Vég Márton

A jelenlegi kormány öt minisztere számíthat fejenként bruttó hétmillió forintot is meghaladó végkielégítésre, amennyiben a választások után felálló új kabinet nem tart igényt munkájukra. Juhász Ferenc, Lampert Mónika, Kiss Péter, Kovács Kálmán és Magyar Bálint hat havi illetményüket kaphatják meg egy 1997-ben született jogszabály alapján. Nekik azért jár ilyen kiemelkedő összeg, mivel több mint három évig töltötték be pozíciójukat. A köztisztviselői bértábla tanúsága szerint a miniszterek számlájára minden hónap végén bruttó 1,2 millió forintot utalnak át.

A tárcavezetők többsége kevesebb bánatpénzzel kell beérje. Ennek az az oka, hogy nem érik el a kiemelt végkielégítéshez szükséges három éves szolgálati időt. Kóka János és társai így a „veteránok” járandóságának csak a felét kapnák kézhez, mintegy 3,6 millió forintot bruttóban.

Ugyancsak jár a bánatpénz az államtitkároknak és helyetteseiknek is. A kormányszóvivői iroda kimutatás hiányában lapunknak nem tudta megmondani, hogy a minisztériumokban összesen hány államtitkár dolgozik. Annyi azonban biztos, hogy 2005-ben 26 politikai, 15 közigazgatási és 4 címzetes államtitkár végzett munkát, de 67 helyettes államtitkár is tevékenykedett az állami hivatalokban. Az ő havi fizetésük nem éri el az egy millió forintot, így búcsúösszegük átlagosan öt és fél millió forint lehet. Természetesen mindez akkor, ha ők is több mint három évet dolgoztak. Ha csak a felük tartozik a kiemelt kategóriába, akkor is több mint 200 millió forintot kellene kifizetni a részükre.

Az elmúlt négy évben többször is kellett bánatpénzt fizetni a menesztett minisztereknek. Medgyessy Péter kormánya alatt mintegy 30 milliót, Gyurcsány Ferenc idejében 10 milliót költöttek a leváltott tárcavezetőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!