Hírek

2006.02.02. 19:26

Korcsolya: veszélyes vizek

Az elmúlt két hét balesetei rávilágítottak: szigorítani kell a tavi korcsolyázásra vonatkozó szabályokat. Azt minden esetben a helyi jegyző dönti el, szabad utat enged-e a jégre.

Dreissiger Ágnes–Czene Attila

Korcsolyázni csak ott szabad, ahol nem tilos – nagyjából így foglalható össze az érvényben lévő belügyminiszteri rendelet. Annak ellenére, hogy a kritérium logikus, sokan vannak, akik nem törődnek a tiltó táblával, vagy tévesen úgy gondolják, ha nincsen külön figyelmeztetés, az eleve zöld utat jelent a jégre. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, R. Szabó Ágnes azonban lapunknak kifejtette, ahol a jég nem megfelelő szilárdságú, olvad, esetleg mozog, ott tilos rámenni a tóra. Kérdésünkre, miszerint a korcsolyázónak honnan kell tudnia, mit jelent a „megfelelő jégvastagság”, azt mondta: a szabad vizeken ezt jelölik. „Minden esetben ajánlatos azonban a területileg illetékes felügyelettől érdeklődni, mielőtt korcsolyázni indulnánk” – tanácsolja. A hazánkban lévő számtalan kis tó mindegyikének van gazdája, a területileg illetékes jegyzőnek pedig elvben tudnia kell a természetes vizek állapotáról, sőt, ő is felel érte.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Tiltott helyen mindenki csakis saját felelősségére korcsolyázhat!
[/caption]A Velencei-tó tófelügyelőségének vezetője, Falusy Ferenc lapunknak azt mondta, emberei minden nap ellenőrzik a tavat, nézik a jégvastagságot, figyelik a rianásokat. Mivel azonban ők mederkezelők, ezt csak a nádvágás miatt, hivatalból teszik. A felügyelőség „szívességből” minden érdeklődőnek elmondja ezeket az adatokat, így a jegyzőnek is, akinek felelőssége, hogy a tó egy részét átadja-e a korcsolyázóknak, vagy éppen elzárja-e előlük. Tiltott helyen mindenki csakis saját felelősségére korcsolyázhat.

A Velencei-tó északi részén például a változékony idő miatt nem egyenletesen fagyott be a tó, ezért sok a rianás. Itt egyébként tilos is korcsolyázni. Erről a héten írt alá megállapodást Pákozd és Sukoró jegyzője, miután az elmúlt másfél hétben két baleset is történt ezen a szakaszon. Ugyanígy tilos és veszélyes a kikötők medencéjének jegére rámenni. A tó más részein azonban vannak kijelölt szakaszok, Gárdony és Velence jegyzője most tárgyal egy esetleges pályanagyobbításról. Az előbbi település jegyzője, Balogh Ibolya lapunk azon kérdésére, mi történne, ha az általuk jóváhagyott területen lenne baleset, azt mondta: „nagy baj”. „Erre gondolni sem akarunk. Nekünk nincs más eszközünk, csupán annyi, hogy szakértőkkel megvizsgáltatjuk a jeget” – tette hozzá.

Aigner Szilárd meteorológus lapunknak azt mondta, mivel szombatig enyhül a levegő, jobban olvad a jég is. Ám azt hozzátette: nem kell ahhoz nulla fok fölé emelkednie a hőmérsékletnek, hogy a jég teteje olvadni kezdjen. „Huszonhat centiméter vastagságú a Balaton jege a siófoki meteorológiai obszervatórium előtt” – tudtuk meg Bartha Imrétől, a létesítmény vezetőjétől. Ennek ellenére a szomszédos kikötőben tilos csúszkálni. A rendőrök folyamatosan járőröznek a parton. A Balatonnál az idén eddig nem történt baleset a jégen.

Egyre több önkormányzat jelöl ki azonban pályát, ahol mentésre kiképzett személy és forró tea is rendelkezésre áll. Tovább vastagszik a jég a folyók észak-magyarországi szakaszain, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban valamelyest enyhült a nagy hideg. A jégtörő hajókat azonban még nem kellett bevetni – mondta a távirati irodának az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Pados Imre tájékoztatása szerint a Tisza országhatár és Kisköre közötti szakaszát álló jég borítja, átlagos vastagsága Tiszaújváros fölött 15-22 centiméter, míg Tiszaújváros alatt 5-15 centiméter. A szakember arra figyelmeztetett: a befagyott folyók jegén tilos és veszélyes korcsolyázni.

Két baleset egy hét alatt

A Velencei-tó északi részén a közelmúltban egymástól mindössze ötszáz méterre két balesetet is történt. Kedden egy 29 éves nőnek szerencséje volt: segélykiáltásaira a tőle mintegy 400 méterre nádat vágó két helyi férfi figyelt fel, akik azonnal a segítségére siettek. Egy vasvillát maguk előtt keresztbe téve közelítették meg a jégbe szakadt fiatalt, aki ekkorra már többször elmerült a jeges vízben. A nádvágóknak végül a náluk lévő 20 méteres kötél segítségével sikerült a vízből kimenteniük. Előző héten egy szintén 29 éves pákozdi férfinek viszont már nem volt szerencséje, ő belefulladt a vízbe. Holttestét a búvárok csak több órás kutatás után találták meg.

Fontos a lélekjelenlét

A bajba jutottaknak sokszor nincsen kellő lélekjelenléte ahhoz, hogy a nehéz télikabátot és a korcsolyát levegyék magukról. Pedig talán ez az egyik legfontosabb lépés. Akik becsúsznak a jég alá, általában elveszítik tájékozódási képességüket, és akkor sem mindig találják meg a felszínt, ha a léktől mindössze 30 centiméterre vannak a víz alatt. Azok is életveszélyben vannak, akik nem a jég alá szorulnak be, és bár levegőt kapnak, úszni nem tudnak. Helyzetüket a sokkhatás külön nehezíti. A szakértők óva intenek mindenkit, hogy kellő tapasztalat és felszerelés hiányában segíteni próbáljanak, ez ugyanis sokszor csak tetézi a bajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!