Hírek

2006.02.21. 15:39

Közmunka a belvíz ellen

Több hétre is szükség van ahhoz, hogy a kormányfő által bejelentett 40 ezer közmunkás be tudjon kapcsolódni a belvíz elleni küzdelembe. A szaktárca szerint nincsenek késében.

Szakács Árpád

Összesen 40 ezer közmunkást vonnak be a belvíz elleni védekezésbe, és újabb kétmilliárd forint értékben indul közmunkaprogram, ár- és belvízvédelemmel kapcsolatos feladatok elvégzésére. Mindezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be még hétfőn.

Az enyhe idő miatt az ország több részén napról napra súlyosbodik a belvízhelyzet, ugyanakkor információink szerint több hetet is kell várni arra, hogy az ígért 40 ezer közmunkás be tudjon kapcsolódni a védekezésbe. Varga Miklós, a környezetvédelmi tárca államtitkára szerint nincsenek késésben, a legszükségesebb karbantartási munkákat már korábban elvégeztek. Varga lapunknak kifejtette: a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok részére hamarosan kiírják pályázatokat a közmunkaprogramra. A támogatások elnyerése után az állami szervek a helyi munkaügyi központokon keresztül hirdetnek felvételt a munkára – tette hozzá. Azokat lehet így alkalmazni, akik tartósan munkanélküliek. Ebben a körben előnyt élveznek a hátrányos helyzetű térségek és a romák. A jelentkezők a minimálbérhez hasonló összeget kapnak – mondta az államtitkár. Annak nincs szankciója, ha valaki nem vállalja el a felajánlott munkát. „Ezzel amúgy nincs is probléma, inkább azt tapasztaljuk, hogy az emberek szívesen jelentkeznek közmunkára” – tette hozzá.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere ugyanakkor tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég a védelemre a kormányfő által bejelentett intézkedés. A fideszes politikus úgy látja, hogy az állam és a vízügyi szervek pénztelenség miatt súlyosan elhanyagolják a feladataik teljesítését: például nem évente, hanem 10 évente kotornak árkot. Úgy vélte: az elmúlt 4 évben különösen nem tett jót a vízügy sokszori átszervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!