Hírek

2006.02.01. 19:25

Magyar diplomáciai napok Németországban

Sólyom László köztársasági elnök péntektől Németországban tesz látogatást, az őt elkísérő Somogyi Ferenc külügyminiszter a jövő hét elején Bajorországban tárgyal, Bársony András külügyi államtitkár pedig a hét végén részt vesz egy müncheni biztonságpolitikai konferencián.

BAMA

Ezt az államtitkár mondta szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Azt már korábban bejelentették, hogy Sólyom László február 3-án hivatalos látogatást tesz Németországban. Horst Köhler német államfő hivatala azt is közölte, hogy Köhler február 4-én és 5-én Drezdában találkozik hat európai uniós ország államfőjével, köztük Sólyom Lászlóval.

Magyarországot Bársony András külügyi államtitkár képviseli szombaton és vasárnap az Európa és az Egyesült Államok kapcsolatával, a transzatlanti partnerség helyreállításának kérdésével foglalkozó, 42. müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Bársony András elmondta: a rendezvényen Angela Merkel német kancellár, Franz Josef Jung védelmi miniszter és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter mellett a fő szónok Javier Solana, az Európai Unió kül- é biztonságpolitika főképviselője, valamint Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár. Kitért arra, hogy a fórum második napján az ázsiai térség külpolitikai törekvései, ezzel összefüggésben a terrorizmus elleni küzdelem lesz napirenden; erre a napra Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert hívták meg, mellette szinte valamennyi NATO-tagállam miniszteri vagy államtitkári szinten képviselteti magát.

Somogyi Ferenc hétfőn Bajorországban Edmund Stoiber tartományi miniszterelnökkel, Erwin Huber külügyi államminiszterrel és Emilia Müller Európa-ügyi miniszterrel is tárgyal, majd részt vesz egy alapítványi konferencián, ahol Magyarország részvételéről fog előadást tartani a délkelet-európai térség integrációs felzárkóztatásában. Magyarország a Németországgal meglévő külkereskedelmi kapcsolatok 30 százalékát Bajorországgal bonyolítja le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!