Hírek

2006.02.23. 00:00

Megújulnak a panelek

Hazánk minden ötödik állampolgára, kétmillió ember él panelházban. Ezeknek a lakásoknak a többsége az elmúlt évtizedek során bőven rászolgált a felújításra, korszerűsítésre.

Teremi J. Balázs

Tudják az ott élők is, hogy a panellakások szigetelése gyenge, fűtésük pazarló. De nem az ismeretek, hanem az anyagi lehetőségek hiánya volt az oka annak, hogy korábban nem vágtak bele lakásuk korszerűsítésébe.
Ennek felismerése hívta életre a Panel-programot, amelynek lényege, hogy a lakásfelújításhoz, a fűtési rendszer korszerűsítéséhez mintegy egyharmad-egyharmad arányban járul hozzá az állam, az önkormányzatok és a lakók.
A program 2001-ben kezdődött, de 2005-ben – a Panel Plusz programmal együtt – már annyi lakás felújítására nyílt lehetőség, hogy ez felülmúlja a 2001 és 2004 közötti összesített adatokat. Míg 2001-ben 138 millió forint jutott erre a célra, addig
a 2005-ben benyújtott pályázatok 10 milliárd forint támogatásban részesültek.
Még szembetűnőbb a különbség az érintett lakások számában. Míg a program első négy évében összesen 36 ezer lakás felújításáról született döntés, addig 2005-ben 90 ezer otthon gazdaságosabbá tételét támogatta a program. Ilyen ütemben tíz-tizenöt éven belül felújítható az egész magyar panelállomány.
A felújítást segíti a Panel Plusz konstrukció is. A 2005 augusztusában meghirdetett Panel Plusz elnevezésű kedvezményes hitelprogramnak az a lényege, hogy alacsony hitelkamatokat biztosít, és az állam további terheket vállal át a lakosságtól: a szociális rászorultság alapján vissza nem térítendő támogatást is ad.
A pályázati lehetőség idén folytatódik. Mivel a 2006. évi költségvetési törvény biztosítja, hogy a támogatási keret „felülről nyitott”, nem fog belőle kifogyni a pénz, tehát minden olyan pályázat számíthat a korszerűsítési támogatásra, amelyet az előírásoknak megfelelően nyújtanak be.
Mindez azért is különösen biztató, mert – mint Kolber István fejlesztési miniszter rámutatott – a panelfelújítás elsősorban nem műszaki, hanem társadalmi kérdés. A korszerűbb lakások tulajdonosainak nemcsak a fűtésszámlája lesz kisebb, hanem az életminősége is jelentősen javul. A panellakásokban élők a pályázatok segítségével tehát nagyot fordíthatnak életkörülményeiken, s ezentúl másképp tervezhetik a jövőt.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!