Hírek

2006.02.23. 00:00

Mobiltelefonnal is fizethetjük az autópályadíjat

T. M.

Tavasztól már mobiltelefon segítségével is ki lehet majd fizetni az autópályadíjat. A pontos részleteket még nem dolgozták ki, de az biztos, hogy olyan rendszer lesz, amelynél ellenőrizni lehet, ki fizet – hangsúlyozta Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője.
A sztrádadíj fizetéséhez rövid szöveges üzenetet kell majd küldeni, vagy egy megadott számot feltárcsázni. A matrica árát kiszámlázzák a telefon előfizetőjének, és ezt az összeget utalják majd át az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-nek. Az még egyelőre kérdéses, hogy azok, akik a mobiljuk segítségével fizetnek, kapnak-e matricát vagy sem. Elképzelhető, hogy csak egy bizonylatot kapnak. Valószínűleg a mobilos fizetést is a rendszám alapján ellenőrzik majd.
Jelenleg négyféle módon vizsgálják a matricák érvényességét. Egyrészt fix, illetve mobil kamerákkal, az előbbieket az országutak felett átívelő hidakon, utóbbiakat autókban helyezik el.
Az M1-esen és az M3-ason két-két, az M7-esen három helyen van fix kamera. Másrészt helyszíni ellenőrzéssel a pihenőhelyre érkező autóknál vizsgálják a matrica meglétét, a tereléses ellenőrzés során pedig az autópályán közlekedő autókat állítják meg. A bliccelők aránya országosan 4-5 százalék között van.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!