Hírek

2006.02.13. 09:49

Öldöklő harc a kerozinért

A kívülállók, de még az utasok sem nagyon érzékelhették eddig, micsoda harcias légkör alakult ki Európa legnagyobb repülőterén, a londoni Heathrow-n az angol és a külföldi légitársaságok között a múlt év végi üzemanyagtároló-tűz óta. A részletek csak most, a nehezen létrejött megegyezés után kerültek napvilágra.

BAMA

Az amerikai és a nemzetközi légiforgalmi szövetségnek kellett hathatósan közbelépni ahhoz, hogy végre lecsillapodjanak a kedélyek a Heathrow-t használó légitársaságok között, írja a Die Presse című osztrák lap. A múlt december 12-én kigyulladt és napokon át lángokban álló kerozintárolót ért kár miatt ugyanis a korábbi üzemanyag-mennyiség kétharmadán kell megosztozniuk a gépeknek. A felháborodást azonban nem ez, hanem az váltotta ki, hogy angolok nem egyforma mércével mértek: a hazai társaságoknak eddig több kerozint juttattak, mint a külföldieknek, amit az utóbbiak természetesen erősen sérelmeztek. A hosszú – három óránál hosszabban repülő – járatok esetében például a külföldi társaságok gépei a korábbi mennyiségnek csak 70 százalékát vételezhették, az angolok viszont 82 százalékát. A rövid járatoknál a britek 55 a külföldiek csak 40 százalékát kapták az eredeti mennyiségnek. Ez természetesen jelentős versenyhátrányt okozott a külföldi légitársaságoknak, mert kénytelenek voltak út közben többször landolni, hogy pótolni tudják a hiányzó kerozint. Számítások szerint a Heathrow-t használó külföldi társaságok naponta legalább egymillió dolláros kárt szenvedtek el az áldatlan állapot miatt, nem beszélve arról, hogy az utasok sem lelkesedtek a többszöri le-felszállásokért és a hosszabb menetidőkért. A két légi szövetség határozott közbelépésével most sikerült elérni, hogy bár a korábbinál még mindig kisebb mennyiségben, de legalább egyenlő mércével mérve kapják a kerozint a külföldi és a brit gépek a londoni Heathrow-n. (mj)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!