Hírek

2006.02.27. 10:02

RMDSZ-nem az SZNT-s nagygyűlésre

Az RMDSZ elítéli, hogy egyesek olyan rendezvényekre használják föl a magyar nemzeti ünnepet, mint teszi azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) - jelentette be a hétvégén Marosvásárhelyen Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

BAMA

Borbély az SZNT vezetésének múlt hét eleji bejelentésére reagált, amely szerint március 15-én, a Székelyudvarhelyen megrendezésre kerülő székely nagygyűlésen kiáltványt mutatnak be a Székelyföld autonóm régió létrehozásáról.

"Március 15-e mindannyiunk ünnepe. Az utóbbi tizenöt évben minden alkalommal kaptunk levelet a miniszterelnöktől és az államelnöktől. Úgy vélem, hogy kölcsönösen tiszteletben kell tartanunk egymást" - tette hozzá az ügyvezető alelnök.

Kelemen Attila képviselő, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke szintén elítélte a kezdeményezést. Leszögezte, hogy az autonómiakérdés rendezésének nem ez a módja. "Az RMDSZ támogatja az autonómiát, és programjában szerepel a különböző autonómiaformák alkalmazásának kieszközölése" - jelentette ki a képviselő. Markó Béla szövetségi elnök is kiemelte, hogy az autonómiát nem nyilatkozatokkal, hanem politikai eszközökkel kell kivívni.

Az SZNT egy politikai pártot sem hívott meg a március 15-i nagygyűlésre, amelynek díszvendége Raffay Ernő magyarországi történész. A rendezvényen beszédet mond Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, Bardócz Ferenc, Gyergyóditró polgármestere, valamint Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester. A kiáltványt Csapó József, az SZNT elnöke olvassa fel. (úmsz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!