Hírek

2006.02.14. 00:00

Szeretetszolgák veszélyben

Könnyen célponttá válhatnak a magyar segélyszervezetek munkatársai a Mohamed-karikatúrákon feldühödött szélsőséges muszlimok szemében, miután a hazai sajtóban is megjelentek a prófétát terroristaként ábrázoló gúnyrajzok.

Bánky B.–Csák E.–Farkas C.

„Tartunk attól, hogy a magyar segélyszervezetek ellen is fordulhat egyes muszlimok indulata, ezért még körültekintőbben járunk el, nem vállalunk kockázatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a helyi irodák munkatársainak beutazását bizonyos térségek esetében, korlátoztuk” – mondta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője. Szorosabban együttműködnek az ENSZ szervezeteivel is. Lehel László tájékoztatása szerint 2-3 magyar állampolgárságú segítő dolgozik iszlám térségekben, valamint 30 helyi humanitárius munkatárs Szerbia-Montenegró egyes részein, a Gázai övezetben, Afganisztán több tartományában, valamint Groznijban és Észak-Kaukázusban. Aggodalomra ad okot a segélyszervezet vezetője szerint, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt a dán segélymunkásokat kiutasították Csecsenföldről, ahol elmondása szerint a nyugtalan légkör szinte kitapintható. Hozzátette: a muszlim területeken tevékenykedő magyarok általában nyitottsággal és az európai kultúra iránti érdeklődéssel találkoznak, hiszen a helyiek tudják, hogy „nem téríteni, hanem segíteni jöttünk”. A segélymunkások egyébként a szokásokat, a vallási-kulturális hagyományokat messzemenően tiszteletben tartják, hiszen munkájuk jellegéből adódóan az emberek közötti megbékélés lehetőségét képviselik.

Lehel László kérdésünkre elmondta, hogy eddigi tevékenységük alatt egyetlen alkalommal érte munkatársukat atrocitás, amikor a csecsen fővárosban szélsőséges muszlimok 1997-ben elrabolták, de a túszejtők később elengedték. „Bízunk benne, hogy a nyugalom helyre fog állni” – mondta Lehel László. Eddig mind a magyarok, mind a baptisták munkáját jól fogadták a pakisztáni, az algériai, az indonéziai, a jordániai és a ceyloni muszlimok” – mondta Dr. Szilágyi Béla. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat igazgatója most azonban attól tart, az iszlám világot feltüzelő karikatúrabotrány miatt nemcsak a munkájuk, hanem munkatársaik élete is veszélybe kerülhet. Szilágyi Béla beszámolt egy olyan esetről, amikor skandináv segélymunkásokat szállító autókat kövekkel dobáltak feldühödött muszlimok. „Szeretnénk remélni, hogy az indulatos reakciók elszigetelt jelenségek” – mondta Szilágyi Béla. A reménykedés mellett azonban konkrét mentőakció-tervekkel is felkészültek arra, hogy szükség esetén egy-két órán belül kijuttassák embereiket. „Nem kértük és nem várjuk a fegyveres erők védelmét. A helyi lakossággal és hatóságokkal jó kapcsolatot ápolunk, szerintünk ez a leghatékonyabb óvintézkedés” – tette hozzá.

Békéltetési kísérletek, arab lapvélemények

Több arab országot érintő körútra indult hétfőn Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy megpróbálja megbékíteni a sértő Mohamed-karikatúrákon feldühödött muzulmánokat. Kofi Annan ENSZ-főtitkár George Bush amerikai elnökkel találkozott, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet.

Újabb olaj lehet a tűzre, hogy a német Tagesspiegel nevű lapban olyan karaikatúra jelent meg, amelyen a nyári labdarúgó-világbajnokságra érkező iráni focisták testükre szíjazott bombákkal lépnek pályára. A rivális német csapatot katonák alkotják.

Az arab újságok megosztottak abban, hogy milyen válaszlépes lenne a legmegfelelőbb az arab világ részéről. Több egyiptomi újságíró úgy véli: az lenne a feladat, hogy a Nyugatot alaposabban felvilágosítsák vallásukról ahelyett, hogy erőszakos módon fellépnének ellene. A katari al-Watan szerint az európai vezetőknek fel kellene ismerniük, hogy az iszlám számos európai országban a második legnagyobb vallás lett.

Újabb olaj lehet a tűzre, hogy a német Tagesspiegel nevű lapban olyan karaikatúra jelent meg, amelyen a nyári labdarúgó-világbajnokságra érkező iráni focisták testükre szíjazott bombákkal lépnek pályára. A rivális német csapatot katonák alkotják.

Az arab újságok megosztottak abban, hogy milyen válaszlépes lenne a legmegfelelőbb az arab világ részéről. Több egyiptomi újságíró úgy véli: az lenne a feladat, hogy a Nyugatot alaposabban felvilágosítsák vallásukról ahelyett, hogy erőszakos módon fellépnének ellene. A katari al-Watan szerint az európai vezetőknek fel kellene ismerniük, hogy az iszlám számos európai országban a második legnagyobb vallás lett. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!