Hírek

2006.02.06. 17:53

Távoltartás: olaj a tűzre?

Alig várják a távoltartásra vonatkozó szabályok életbe lépését a családon belüli és a párkapcsolati erőszak áldozatai. A bántalmazott nőkkel és gyerekekkel foglalkozó jogvédő szervezetek szerint a javaslat veszélyes.

Bánky Bea

„Ne jelentse fel a férjét, asszonyom, azzal csak azt éri el, hogy még jobban megveri” – gyakran ezzel a „jótanáccsal” látják el a rendőrök a családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatait. A bántalmazott nők a jogvédő szervezetek szerint ugyanezzel a reakcióval fognak szembesülni azután is, hogy a távoltartással kapcsolatos szabályok várhatóan jövő hétfőn bekerülnek a büntető törvénykönyvbe.

„A bíróság nem csak a lakásból tilthatja ki az erőszakos családtagot, arra is kötelezheti, hogy tartsa távol magát a bántalmazott munkahelyétől, iskolájától, az általa látogatott egészségügyi és vallási intézménytől” – foglalta össze a távoltartás lényegét Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára – ezen kívül azt is megtilthatja, hogy telefonon vagy elektronikus levélben vegye fel vele a kapcsolatot.” Az államtitkár hozzátette: pontosan meghatározott távolságot azért nem tartalmaz a módosító javaslat, mert egy nagyvárosban és egy faluban eltérőek azok a mértékek, amelyekkel biztosítható, hogy a bántalmazott megfelelő távolságban maradjon az agresszortól.

„A távoltartás jelenlegi formájában nemhogy nem nyújt segítő kezet a családon belüli erőszak áldozatainak, hanem egyenesen életveszélybe sodorja őket” – véli Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Ha a rendőrség a bejelentés és a helyszínelés után nem távolítja el a lakásból azonnal a bántalmazót, fennáll a veszély, hogy az elkövető csak még dühösebb lesz” – mondta el a reggel.hu-nak. A várhatóan életbe lépő szabályzás azonban csak a bírósági eljárás részeként teszi majd lehetővé az erőszakoskodók ideiglenes eltávolítását. Fodor szerint a kormány csak vállalt kötelezettségének akar eleget tenni: a Parlament három évvel ezelőtt felszólította, tegyen valamit a családon belüli erőszak visszaszorításáért. Ennek határideje egyébként már 2004 áprilisában lejárt.

A távoltartásra beterjesztett javaslatok korábban – alkotmányjogi aggályok miatt – lekerültek a napirendről, pedig a probléma ellen küzdő civil szervezetek évek óta új törvényt szeretnének, amely nem a bántalmazók, hanem a bántalmazottak jogait védi. A távoltartás bevezetése ellen érvelők arra hivatkoztak, hogy az intézkedés voltaképpen olyan, mint egy letartóztatás: korlátozza a feltételezett elkövető jogait.

„Ilyenek a szabad mozgáshoz, a tartózkodási hely megválasztásához és a tulajdonhoz való jogok – mondta a reggel.hu-nak Kolláth György alkotmányjogász – arányosságot kell vizsgálni, azaz meg kell határozni azokat az eseteket, amikor a lakástulajdonost jogszerűen távol lehet tartani otthonától.”

Az ideiglenes távoltartással – mivel az csupán 10-30 napra rendelhető el – a bántalmazottak csupán időt nyernének. „A távoltartásnak éppen az lenne a célja, hogy ne a nőknek és a gyermekeknek kelljen elmenekülniük otthonról” – mondta Wirth Judit, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) egyesület munkatársa. Szerinte egyébként semmi sem fog változni, legfeljebb annyi, hogy a jogalkotó „kényelmesen hátradőlhet a karosszékben, mint aki jól végezte a dolgát”.

A statisztikai adatok szerint már ahhoz is nagy bátorságra van szükség, hogy a bántalmazott a hatóságokhoz forduljon: egy szlovák felmérés szerint például átlagosan 39-szer fordul meg az áldozat fejében, hogy nem tűri tovább a rendszeres ütlegeket, mielőtt valóban elszánná magát arra, hogy feladja férjét vagy élettársát a rendőrségen.

Tíz nőből kettőt bántalmaznak

Minden ötödik felnőtt nő legalább egyszer él olyan párkapcsolatban, ahol partnere bántalmazza – legalábbis a legutolsó magyar, 1998-ban készült felmérés szerint. Frissebb hazai statisztika nincs, de a legújabb, az Európai Unió összes tagországára kiterjedő felmérés szerint évente 700-900 nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként. Svéd, német és finn tanulmányok szerint a 16 és 67 év közötti nők legalább 30-35 százaléka egyszer fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává válik, az agresszor pedig többnyire családtag vagy élettárs.

Bánky Bea Tíz nőből kettőt bántalmaznak Minden ötödik felnőtt nő legalább egyszer él olyan párkapcsolatban, ahol partnere bántalmazza – legalábbis a legutolsó magyar, 1998-ban készült felmérés szerint. Frissebb hazai statisztika nincs, de a legújabb, az Európai Unió összes tagországára kiterjedő felmérés szerint évente 700-900 nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként. Svéd, német és finn tanulmányok szerint a 16 és 67 év közötti nők legalább 30-35 százaléka egyszer fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává válik, az agresszor pedig többnyire családtag vagy élettárs.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!