Hírek

2006.02.06. 13:46

Teljes ülést tart a Legfelsőbb Bíróság

Az évente egyszer sorra kerülő, nem nyilvános rendezvényen az elnök értékeli a tavalyi évet, majd a büntető, a polgári és a közigazgatási kollégium vezetői tartanak beszámolót.

BAMA

Lomnici Zoltán főbíró elmondta: másfél évtized után most először az LB-n nincs két éven túli ügy, és egy éven túli is csak három akad. Tavaly 6 814 ügy érkezett a LB-re, és 6 906-ot fejeztek be, folyamatban maradt. 1 845, ami az elmúlt másfél évtizedben a legkevesebb. Ezen túlmenően tavaly körülbelül 200 elvi határozatot, és 12 jogegységi döntést is hozott az LB - tette hozzá az elnök. A büntető és a közigazgatási kollégiumban átlagosan 3, a polgáriban 6-12 hónap alatt intéznek el egy ügyet. Az elnöki beszámoló szerint 2002-hez képest jelentősen növekedett a bíróságok költségvetése, de idén mégis 19 milliárd forinttal kevesebb az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, illetve az Állami Számvevőszék által indokoltnál. A teljes ülésen szó lesz még a jogegységi döntések alkotmánybírósági felülvizsgálatának kérdéséről és az elhúzódó, strasbourgi bíróság elé kerülő bírósági ügyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!