Hírek

2006.03.16. 20:18

Gyurcsány Ferenc: újra meg kell tanulnunk kezet fogni

Úgy látom, hogy újra meg kell tanulnunk kezet fogni - ezzel a mondattal kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc csütörtökön Salgótarjánban.

BAMA

"Azt gondoltam, hogy ez nem olyan nehéz. Azt gondoltam, hogy egy kézfogáshoz talán az is elegendő, hogy hazafiak, jóravaló magyar  emberek találkoznak egymással, akik bár lehet, hogy ebben vagy abban  a kérdésben nem értenek egyet egymással, de ebben nem bajt látnak,  hanem lehetőséget" - mondta a miniszterelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a városi sportcsarnokban mintegy háromezer  ember előtt.

Gyurcsány Ferenc elmondta: az elmúlt napokban, hetekben sok  mindent élt meg, amiről azt gondolja, nem róla szól. "Nem rólam szól az, hogyha Mohács utcáin csaknem polgárháborús  hangulat uralkodik csak azért, mert Mohács városába a Magyar  Köztársaság miniszterelnöke be merte tenni a lábát. Nem énrólam  szól, hogyha a magyar parlamentben az állam legfontosabb,  legmagasabb kitüntetésének átadásakor nem fog kezet kitüntető és  kitüntetett" - mondta.

A kormányfő szerint mindez azt jelenti, hogy valami nagyon  elromlott ebben az országban. Hozzátette: úgy látja, hogy az az  erős, demokratikus meggyőződés, ami az újjáépítéshez kell,  Magyarországon a baloldalon van meg.

Ez az egyik ok, ami miatt a magyar baloldalnak nem csak nyernie  kell, de nyerni is fog - tette hozzá, miközben szavait kitörő taps  kísérte. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "egy percig nem gondoljuk,  hogy nincsen szükség jobboldalra, hogy mi különbek lennénk, mint a  jobboldaliak, csak azt gondoljuk, hogy nekünk van most igazunk, és  ez nagyon más, mint amit sokan gondolnak".

Hangot adott annak is: a bántó, helyenként gyűlölködő közélet  abból fakad, hogy Magyarországon vannak, akik úgy gondolják, hogy  vannak jó magyarok és rossz magyarok; vannak, akik a nemzetért, és  vannak, akik a nemzet ellen dolgoznak. A különbséget pedig ott  teszik, hogy azok a jó magyarok, és azok tesznek a nemzetért, akik  velük értenek egyet. (mti)

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!