Hírek

2006.03.03. 16:05

Megbukott a Gozsdu-egyezmény a jogi bizottságban

Elutasította a román parlament jogi bizottsága a román-magyar Gozsdu-egyezményt ratifikáló kormányrendeletet. A rendelet értelmében a több budapesti ingatlanból álló Gozsdu-vagyon a magyar állam tulajdonában maradt volna, viszont létrejött volna egy közös román-magyar közalapítvány, amely Gozsdu Manó emlékének ápolását és a román-magyar kapcsolatok erősítését célozta volna.

BAMA

Az októberi román-magyar közös kormányülésen elfogadott egyezményt annak aláírása óta számos bírálat érte a román médiában. A Ziua például hosszú cikksorozatot szentelt a témának, részletesen ecsetelve a mesés vagyon „elkótyavetyélésének” történetét. A bukaresti napilap szerint szégyenletes a mód, ahogyan a román kormány lemondott a vagyon további követeléséről. Magyarországot ugyanakkor azzal vádolta, hogy „kisemmizte” az általa jogosnak tartott igénylőt, a kilencvenes években megalapított Gozsdu Manó Alapítványt, amely az örökhagyó alapítványának jogutódjaként lépett fel. Miután pedig a jogi bizottság elutasította az erről szóló kormányrendeletet, a Ziua saját sikereként könyvelte el a hárommilliárd euró értékű vagyon helyzetének rendezéséről szóló kormányközi egyezmény bukását.

Nincs veszély Udvarhelyen

Felújítja gépparkját a székelyudvarhelyi kaszárnya, a régi harckocsikat ezért a laktanyából a pályaudvarra vitték, és elszállították a székelyföldi városból – tájékoztatott Komoróczy Zsolt, a városháza szóvivője. Hozzátette, a híresztelésekkel ellentétben nincs szó „csapatösszevonásokról”, és semmilyen veszély nem fenyegeti a március 15-i Székely Nagygyűlésre érkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!