Hírek

2006.03.16. 14:24

Megtalálták a világ eddigi legnagyobb olajmezőjét

Maga Mexikó elnöke, Vicente Fox jelentette be, hogy a világ eddigi legnagyobb olajmezőjét találták meg a közép-amerikai ország partjainál, a tenger szintje alatt 1000 méterre. A hatalmas mező mintegy 10 milliárd hordónyi kőolajat rejt.

BAMA

Az olajkincs igen jótékony hatással lesz majd a mexikói gazdaságra, s tovább növeli az ország exportbevételeit. Mexikó Latin-Amerika legnagyobb kitermelője volt eddig is, a napi mintegy 3,4 millió hordónyi átlagával. Ez a mennyiség nagyobb, mint Venezuela, vagy Brazília termelése. Az export körülbelül a teljes kitermelés felét tette ki – a külkereskedelmi bevételek harmada származott olajeladásból -, s jórész a szomszédos Egyesült Államokba került. A most feltárt többlet valószínűleg könnyen eladható lesz az USA piacán, lévén az utóbbi időben mind jobban elmérgesedett a viszony a másik nagy exportőr, Venezuela és az Egyesült Államok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!