Hírek

2006.03.09. 18:38

Nagy az érdeklődés a sárospataki könyvek iránt

Nagy az érdeklődés a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) látható sárospataki könyvek iránt - mondta el Juhász Sándor közművelődési főosztályvezető.

BAMA

Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében március 1-jén nyitották meg az ingyenesen látogatható tárlatot. Mint Juhász Sándor elmondta, a megnyitó utáni napokban négyezren voltak kíváncsiak a könyvekre, ez három-négyszerese az átlagos forgalomnak. A múzeumban egy könyvtár hangulatát felidézve állították ki az Oroszországból több mint hatvan év után hazakerült köteteket.

A 136 kötetet az intézmény kupolatermében tizenhárom tárlóban helyezték el. Központi helyre kerültek a legértékesebb könyvritkaságok, például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri.

A köteteket 1938-ban, amikor az értékes sárospataki gyűjtemény egy részét Budapestre szállították, egy ideig a Nemzeti Múzeumban őrizték. Onnan kerültek két bank széfjébe, ahonnan - magyar kutatók szerint - szovjet csapatok különleges egységei vitték el 1945 februárjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!