Hírek

2006.03.20. 11:51

Nem lehet voksvadászattá silányítani a nemzet ügyét

Nem lehet voksvadászattá és pártpolitikai kampánykérdéssé silányítani a nemzet ügyét - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

BAMA

Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje az ellenzéki párt kongresszusán tett kijelentésével felrúgta azt a megállapodást, amelyet határon túli és a magyarországi képviselők kötöttek 2005 szeptemberében, a kárpát-medencei magyar képviselők fórumán, miszerint a határon túli magyarság sorsának ügyét nem teszik kampánytémává - közölte a szocialista politikus.

Szili Katalin hozzátette: Mikola István kijelentésével az állampolgársági kérdést "végiggondolatlan és kisajátító módon a kampány eszközévé tette" és voksvadászattá silányította. "Szavazatokat kiérdemelni kell, nem pedig megvásárolni" - fogalmazott Szili Katalin, aki március 10-én egyedüli magyar politikusként a külhoni magyar személyiség kategóriában átvette a nagyváradi Scripta Kiadó, illetve két kiadványa, az Új Magyar Szó napilap és az Erdélyi Riport hetilap Aranyalma Díját.

Mikola István vasárnap többek között arról beszélt: "ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna".

Szili Katalin szerint aki ma Magyarországon valóban a nemzetben gondolkodik, az nem silányíthatja pártpolitikai kampánnyá ezt a kérdést. A szocialista házelnök szerint a nemzeti kérdés lelkiismereti kérdés is, amelyről nem lehet a kampány hevületében dönteni, higgadt politikai, társadalmi párbeszédet kell róla folytatni.

Szili Katalin azt mondta: a 2004 decemberében a kettős állampolgárságról tartott népszavazáshoz a le nem folytatott politikai egyeztetések vezettek. Hozzáfűzte: az, aki a népszavazáson igennel szavazott, egy érdemi politikai vitára adott felhatalmazást. Így minden politikai erőnek csak és kizárólag az lehet a célja, hogy ez kérdés továbbra is a nemzet ügye és ne pártpolitikai kérdés legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!