Hírek

2006.05.17. 18:30

Bontják a magyar üdülőket Horvátországban

A külügyminisztérium azt kéri, hogy függesszék fel a horvátországi magyar tulajdonban lévő házak lerombolását – áll a tárca szerdai közleményében.

T. M.

A horvátországi Vir szigeten 18 magyar tulajdonban lévő ingatlan bontását kezdték meg szerdán, mert azok a tengertől mért 70 méteres sávon belül helyezkednek el, ahova egy kormányrendelet értelmében nem szabad építeni.

A magyar tulajdonosok arról tájékoztatták a külügyi tárcát, hogy csak néhány nappal ezelőtt szereztek tudomást a bontásról. Gémesi Ferenc, a külügyi tárca helyettes államtitkára azért kérte a helyi hatóságoktól a bontási munkálatok felfüggesztését, hogy magyar tulajdonosok időt és lehetőséget kapjanak arra, hogy jogi szempontból tisztázzák a helyzetet, illetve hogy a helyszínre utazhassanak és összepakolhassák az értékeiket.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A horvátországi Vir szigetén az utóbbi években csaknem tízezer nyaralót építettek fel engedély nélkül.
[/caption]Stanko Nick budapesti horvát nagykövet elmondta, hogy tudomása szerint a szigeten az utóbbi években csaknem tízezer nyaralót építettek fel engedély nélkül. A jelenlegi, bontásra vonatkozó döntés több tucat ingatlant érint, tulajdonosaik között nemcsak magyarok, hanem horvátok, bosnyákok és szlovének is vannak.

A HINA horvát hírügynökségnek Vass Krisztina, a magyar befektetők helyszínen tartózkodó képviselője elmondta, hogy a tulajdonosok között számos neves és befolyásos magyar állampolgár van, diplomaták és a gazdasági élet szereplői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!