Hírek

2006.05.18. 16:29

Budapest tájékoztatást kért a viri bontások ügyében

A Külügyminisztérium csütörtökön arra kérte a zágrábi magyar nagykövetet, szóbeli jegyzékben kérjen a horvát féltől tájékoztatást arról, mi a jogi alapja annak az eljárásnak, amelyben a horvátországi Vir szigetén illegálissá nyilvánított magyar tulajdonú ingatlanokat kezdtek bontani.

BAMA

Az érintett magyar tulajdonosok úgy gondolják, jogilag nem tisztázott a helyzet - mondta Gémesi Ferenc helyettes külügyi államtitkár csütörtökön Budapesten, újságíróknak. Kiemelte: világosan tisztázni kell, mely ingatlanok tartoznak a bontási döntés hatálya alá, ezek tekintetében megtörtént-e a teljes körű jogi eljárás, volt-e lehetőség a fellebbezésre. Reményét fejezte ki, hogy a horvát hatóságok legalább addig haladékot adnak a bontás folytatására, amíg az ingóságokról a tulajdonosok rendelkezni tudnak.

A horvátországi tengerparton, a Pag sziget közelében fekvő, mindössze kétezres lélekszámú Vir szigetén szerdán kezdték meg a bontását annak a 48 ingatlannak, amely a 70 méteres part menti sávban épült, amit egy 2004-es horvát törvény tilt. A 48 ingatlanból 18-nak magyar tulajdonosai vannak.

Gémesi Ferenc elmondta: az érintett magyarok egy része úgy gondolja, hogy még nem sikerült kimeríteni a teljes jogorvoslati lehetőséget Horvátországban, vagyis szerintük nem jogerősek a bontási határozatok. Hozzátette: a tulajdonosok másik csoportja állítja, az általuk birtokolt épületek, vagy épületrészek 2004 ősze, azaz a vonatkozó törvény hatályba lépése előtt épültek.

"Azt gondolom, az is pozitív változás, hogy a helyi önkormányzat jelezte: a vitatott 70 méteres sávon túl eső ingatlanok esetében rendezni kívánják a tulajdonjogi kérdéseket" - közölte Gémesi Ferenc. A szigeten épült több ezer engedély nélkül épült többi ingatlan helyzetének legalizálásáról Ivo Sanader horvát miniszterelnök, valamint a környezetvédelmi miniszter, Marina Matulovic Dropulic is beszélt előző nap.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy horvát lapértesülés szerint magas rangú magyar politikusok, diplomaták is építkeztek jogellenesen Vir szigetén, Gémesi Ferenc azt mondta, erről a külügyi tárcának nincs tudomása, a minisztérium is a sajtóból értesült erről. Utalt arra, hogy Kiss Tibor brüsszeli magyar EU-nagykövet cáfolta a rá is vonatkozó horvát lapértesülést, és a misszióvezető nevében a Külügyminisztérium jogi lépéseket tesz az állítást közlő horvát újsággal szemben.

Gémesi Ferenc szerint további, vagy hasonló bontási intézkedések vélhetően nem lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!