Hírek

2006.05.29. 07:00

Céget akarok alapítani, hogyan csináljam?

Olvasónk családi vállalkozásba fogna. Egy használt cikkekkel kereskedő céget alapítanának. Kérdésük: mi minden kell hozzá? Hogyan fogjanak bele?

BAMA

Ha céget akarunk alapítani, keressünk fel egy ügyvédet – tanácsolta dr. Schneider Péter ügyvéd. Kérjünk tanácsot, hogy vállalkozásunkat milyen formában működtessük. A fenti helyzetben két lehetőség közül választhatunk: betéti társaságt (bt) vagy korlátolt felelősségű társaságot (kft) hozhatunk létre. Előbbihez nem kell alaptőke, utóbbihoz viszont igen: hárommillió forint.

Kisebb volumenű vállalkozáshoz célszerű forma a bt. Minimum két tagja kell, hogy legyen, a beltag és a kültag, de többen is csatlakozhatnak. A beltag a társaság ügyvezetője, ő képviseli a céget. Érdemes tudni, hogy a vállalkozás összes tartozásáért teljes vagyonával felel. Meg kell határoznunk a társaság tevékenységi körét is. A cégalapításhoz az ügyvéd elkészíti az alapító okiratot, a társasági szerződést, a jegyzőkönyvet. Kell egy bankszámla is, amely a vállalkozásé. Néhány aláírási címpéldányra is szükség lesz, amelyet közjegyző ír alá a beltag mellett.

Mindennek bizonyos költségei is vannak. Az ügyvédi munkadíj megállapodás kérdése, a cégbíróságon való közzétételi díj és az illeték összege viszont kötött. Bt.-nél a közzététel 14 ezer forintba kerül, az államnak lerótt illeték 50 ezer forint. A közjegyzőnek szintén fizetnünk kell az aláírási címpéldányért – 6-7 ezer forinttal számoljunk. A továbbiakhoz keressünk egy jó könyvelőt, aki cégünk pénzügyeit kezeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!