Hírek

2006.05.02. 11:48

Mától 160-nal lehet száguldani az autópályán

Kedden reggel lépett életbe az a kísérleti szabályozás Ausztriában, mely alapján óránként 160 kilométerre emelték a sebességkorlátozás felső határát az egyik autópálya bizonyos szakaszán. A Greenpeace élőlánccal tiltakozott.

BAMA

A kora reggeli órákban Greenpeace-aktivisták vették körül az A10-es autópályának azt a szakaszát, ahol bevezették a nagyobb megengedett sebességet. Transzparenseiken arra szólították fel Schüssel kancellárt, hogy lépjen közbe, és ha már a közlekedési minisztere ilyen felelőtlen, legalább ő tiltsa be a veszélyes akciót, számolt be a bécsi Kurier.

A környezetvédők által kritizált kísérlet két hónapra szól. Mától kezdve június végéig büntetlenül lehet 160-as sebességgel száguldani az autópálya Paternion/Feistritz és Spital Ost közötti 12 kilométeres karintiai szakaszán hajnali öt óra és este tíz között. Az éjszakai órákban a 130 kilométeres óránkénti sebességhatár marad érvényben. Az említett szakaszt egy több mint ötmillió euróba kerülő megfigyelő rendszerrel látták el, amelyik nemcsak a sebességhatárok betartását figyeli, hanem azt is, milyen távolságban követik egymást a járművek, alakulnak-e ki dugók, rögzíti az időjárási adatokat, a pálya állagának adatait. Ezekből elemzéseket készítenek, hogy kiderítsék, milyen változásokat idéz elő a forgalom menetében a nagyobb megengedett sebesség. A környezetvédő szervezet aktivistái meg vannak győződve róla, hogy a kísérlet a környezetre és az utazókra egyaránt káros lesz, mondta el a szóvivőjük a Kuriernak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!