Hírek

2006.05.25. 07:00

Mobilomon zaklatott a biztosítási ügynök

Olvasónkat mobiltelefonján felhívta egy biztosítási üzletkötő, hogy rábeszélje egy életbiztosításra. Az úr megrökönyödött és ideges lett: honnan tudta az illető az ő telefonszámát?

BAMA

Amikor szerződést kötünk a mobilszolgáltatóval, a dokumentum azt is magába foglalja, titkos-e a telefonszámunk. Erre dr. Schneider Péter ügyvéd hívta fel a figyelmet. Ez az előfizetéses és a kártyás telefonokra is vonatkozik. Ahhoz, hogy számunk titkos legyen, tehát a társaság senkinek ne adhassa ki, kérni kell a titkosítást. Máskülönben elérhetőségünk hozzáférhető lesz a szolgáltató adatbázisában. Ez legális, és ugyanolyan, mint a vezetékes telefonszámokat tartalmazó telefonkönyv. Minden nem titkos mobilszám benne van, amelyeket az interneten szintén meg lehet nézni. Számunkat természetesen utólag is titkosíthatjuk.

Külföldön egyes országokban a gyakorlat fordított. Tehát nem titkosítanunk kell telefonunkat, hanem épp ellenkezőleg. Akkor kell intézkednünk, ha azt akarjuk, hogy a szám hozzáférhető legyen – teszi hozzá dr. Schneider. Ha telefonszámunkat utólag titkosítjuk, a szolgáltató törli azt a nyilvános adatbázisból.

A biztosítási ügynök hívásáról csak annyit: a beszélgetés végén elvileg meg kellene kérdeznie, akarunk-e a továbbiakban is hasonló tájékoztatást cégének termékeiről. Amennyiben a válaszunk nem, jó esetben nem hívnak bennünket többet. Ha a mobiltársaság a titkosítás ellenére kiadta számunkat, és ezt bizonyítani tudjuk, továbbá a dologból kárunk származott, a társaságtól kártérítést kérhetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!